»Što se dogodilo prije 101 godine u Zagrebu?« tematska tribina o crkvi sv. Blaža u Zagrebu

Tribina »Što se dogodilo prije 101 godine u Zagrebu?«

IMG_4512

Dvoje povjesničara umjetnosti i jedan književnika bit će gosti tribine koju priređujemo u petak 1. travnja u 19.30 sati u župnoj dvorani u Kordunskoj ulici, na dan kada se spominjemo otvorenja župe sv. Blaža 1915. godine. U središtu tribine bit će spomen na arhitektonsku vrijednost crkve sv. Blaža, ali i njezina graditelja Viktora Kovačića, slavnog arhitekta i oca hrvatske moderne.
Stručni savjetnik u Ministarstvu kulture Krešimir Galović govorit će u čemu se očituje Kovačićeva modernost pri izgradnji naše crkve, kako je tekao njegov angažman te će otkriti do koji je podataka došao pri analizi arhivske građe.
Kustosica Vesna Vrabec kao voditeljica zbirke – stana arhitekta Viktora Kovačića obradit će njegovo stvaralaštvo i genijalnost, reći kako se snašao u suvremenim gibanjima i što je, osim naše crkve, od stvaralaštva ostavio gradu Zagrebu. Književnik Božidar Brezinščak Bagola, autor romansirane biografije »U sjeni ljepote«, na našoj će tribini dati uvid u život, odrastanje i osobnost Viktora Kovačića.
Pridružite nam se na ovom kulturnom događaju, prošećite s nama kroz povijest i naučite nešto više o povijesti naše crkve!