Kapela sv. Roka, konzervatori

Predavanje konzervatora o oltaru u kapeli Sv. Roka

Konzervatorice, sv. Rok

Oltar u kapeli Sv. Roka iznad Britanskog trga u Zagrebu – poznatoj po tome jer je izgrađena 1647. godine kao zavjet stanovnika Gradeca protiv kuge – nije originalno namijenjen za taj prostor, već je dopremljen iz crkve Sv. Marka na Gornjem Gradu. Do tog su nalaza stigli stručnjaci u svom konzervatorsko-restauratorskom istraživanju, a dosadašnje rezultate arhivsko-povijesnih i restauratorskih detalja otkrili su javnosti u nedjelju 1. lipnja u samoj kapeli na predavanju koje su u sklopu programa “Restauratori u zajednici” održale konzervatorica Iva Koci i povjesničarka umjetnosti Sena Kulenović. Vjernici iz župe sv. Blaža, ali i zainteresirani stanovnici obližnjih ulica oko kapelice, sa zanimanjem su slušali o radovima koji su do sada izvedeni na tom vrijednom baroknom oltaru pod nadzorom djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda. Početak obnove u srpnju 2013. godine bio je rezultat dogovora između župnika župe sv. Blaža Zvonimira Sekelja i ravnatelja HRZ-a Marija Brauna o suradnji u izradi elaborata i obavljanju radova na oltaru.

“U posljednjih šest mjeseci krenuli smo s radovima na skulpturama u ateljeu. Riječ je o skulpturama dva anđela, Boga Otca i dva puta, s kojih smo djelomično skinuli preslike i rekonstruirali dijelove koji nedostaju. Od svibnja smo nastavili radove u samoj kapeli na odstranjivanju preslika s arhitekture oltara”, kazala je Iva Koci koja svakodnevno zajedno s kolegama Tomislavom Jakopašem i Edom Anušićem radi na restauraciji oltara. U tom detaljnom i opsežnom poslu uključio se cijeli tim stručnjaka (povjesničarka umjetnosti, kemičarka, stolari, kiparica, fotografi, prevoditeljica), a financije je kroz svoje programe osiguralo Ministarstvo kulture.

Istraživanja drvenog oltara su pokazala da je oltar u kapelu Sv. Roka postavljen nakon 1880. godine kada je obnovljena nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i uništio dotadašnji liturgijski žrtvenik. Sadašnji oltar stradao je 1970-ih godina od požara koji je uništio desnu bočnu stranu, a stolarska sanacija nakon te nezgode izvedena je nestručno. Najznačajnije otkriće bilo je skriveno ispod smeđe boje, gdje je nađen natpis s tekstom koji je donio tri nove vrijedne informacije: godinu, izvornu posvetu i naručitelje oltara. Tekst u prijevodu s latinskog glasi: “1755. Zagreb. Ovaj oltar u čast Presvetog Trojstva, Sv. Ivana Krstitelja i Evangelista je izradio ceh krojača”.

“Taj je oltar stajao u crkvi Sv. Marka sve do Schmit-Bolleove obnove crkve koja je težila izmještavanju prekičastih elemenata, u koje su bili uključeno i desetak pokrajnjih oltara. Tako je oltar krajem 19. stoljeća preseljen iz crkve Sv. Marka u kapelu na Rokovom perivoju te je tom prigodom izgubio izvornu postavu skulptura te je prekrojen i prilagođen svetištu Rokove kapele”, rekla je predavačica Kulenović objašnjavajući kako intervencije na oltaru pokušavaju zaliječiti i vratiti oltar u prvobitno stanje. (IKA)