Kateheze za odrasle

Kateheza za odrasle

Kardinal Bozanić: “Pobožnost prema Mariji oznaka je našeg hrvatskog identiteta”

Pobožnost prema Mariji oznaka je našeg hrvatskog identiteta

„Pretprošle nedjelje, 27. travnja, na drugu vazmenu nedjelju ili nedjelju Božanskoga milosrđa, bilo je u Rimu za Katoličku Crkvu, a možemo slobodno reći i za čitav svijet, veliko slavlje“, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći svoju pretposljednju katehezu na temu „Marija – Majka obitelji i Majka Crkve“.
Podsjetivši na riječi pape Franje izrečene na misi kanonizacije, kardinal je na početku pozvao vjernike da u molitvama sv. Ivanu Pavlu II. povjere svoje obitelji, posebno one u potrebi i teškoćama. U tom izrazito marijanskom papi, kako je rekao kardinal, prepoznajemo muževan izraz njegove marijanske pobožnosti, koja nije samo potreba srca niti sentimentalna naklonost, nego to odgovara objektivnoj istini o Mariji.
„Marijin se odnos prema Crkvi ne može odijeliti od njezinog istinskog jedinstva s Kristom“, rekao je kardinal Bozanić, te naglasio da je pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji uistinu svojstvena kršćanskom puku i da se pod njezinu zaštitu vjernici utječu u svim potrebama i pogiblima.
Nadovezujući se na prethodno rečeno, prisjetio se drugog pohoda sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj – marijanskog hodočašća prilikom kojeg je napomenuo da onda kada se jedan narod suoči s trenucima muke i križa, vrlo snažno, kao ni u jednoj drugoj zgodi, osjeti povezanost s Kristovom Majkom te mu ona postaje znak nade i utjehe.
„Braćo i sestre, ta povezanost hrvatskih vjernika s Marijom, naša pobožnost prema Presvetoj Djevici Mariji, važnost koju u našem vjerničkom životu imaju Marijina svetišta diljem Lijepe naše, posebna je značajka hrvatskih katolika. Na to smo ponosni, to je oznaka našega identiteta, to trebamo njegovati, čuvati i prenositi budućim naraštajima“, smatra kardinal Bozanić.
U nastavku kateheze osvrnuo se na Nazaretsku Obitelj koja, kako kaže, i danas oduševljava mnoge jer pokazuje što je veliko u Božjim očima, uči kako živjeti veličinu ljudskog poziva u svakodnevnom životu, te pokazuje kako unijeti Boga u našu obiteljsku svakidašnjicu.
„Uvedite, dragi roditelji, Svetu Nazaretsku Obitelj u zajedništvo svoje obitelji, ugledajte se u nju, razmatrajte život u Nazaretu“, poručio je kardinal. Progovorio je i o Marijinoj ulozi u Svetoj Nazaretskoj Obitelji. „Marija, ponizna Božja službenica, nije neka izvanzemaljska žena, nije se isticala ničim izvanrednim, nije čudima rješavala pitanja svoga života (…)“
Na kraju svoje kateheze kardinal Bozanić pozvao je roditelje da u svojim domovima slika Svete Nazaretske Obitelji ima posebno mjesto, te da u godišnji plan života svoje obitelji uvrste zajedničko hodočašće u jedno od marijanskih svetišta. „Neka to bude dan molitve, dan svete ispovijedi, dan blagoslova za vašu obitelj“, zaključio je kardinal.
Katehezi su prisustvovali predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća Remetskog, Dugoreško-mrežničkog i Dugoselskog dekanata.
Posljednja, zaključna kateheza u ovoj pastoralnoj godini bit će u utorak 10. lipnja.