Kateheze za odrasle u travnju

Kateheza za odrasle

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je večeras, 8. travnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu katehezu na temu „Bračna vjernost i nerazrješivost kršćanske ženidbe“.

Uvodeći u katehezu, Kardinal se osvrnuo na sve raširenije pogrešno poimanje obitelji i braka koje nameću mediji, poput onog da ljubav svatko živi kako hoće, s kim hoće i dokle hoće ili da pojam tradicionalne obitelji i braka treba pospremiti u povijest. No bez obzira na to, kako kaže Kardinal, mlade generacije nekako intuitivno, u dubini svoga bića čuvaju temelj nade koja se ne predaje, te shvaćaju da je ljubav nešto u što se ulazi ozbiljno, cjelovito i zauvijek.

„Ljubav u sebi uključuje vjernost i trajnost“, istaknuo je, dodajući da takvo darivanje osobi obvezuje puno snažnije i dublje od ičega drugog.

Govoreći o samome sakramentu ženidbe, Kardinal je podsjetio da se radi o velikom pozivu i da snagom tog sakramenta bračni drugovi svjedoče Božju vjernost prema ljudima.
„Ženidbena privola, ženidbeno ‘hoću’ konačno je i neuvjetovano. Ono se ne može svesti na prihvaćanje koje je jedanput rečeno i dovršeno. Ženidba nije završetak, nego početak bračnoga života“, napomenuo je Kardinal.

Upozorio je i na činjenicu da se kršćanski brakovi nažalost raspadaju, no valja imati na umu da je Bog tu, „on nam dolazi upomoć sa svojim sakramentima, da nas očisti, pridigne, da nas izvuče iz naših slabosti“. Bračna ljubav, smatra Kardinal, podložna je zakonu križa, stoga često treba prolaziti kroz muke, trpljenja, sumnje, ponekad sve do izdaje i napuštanja.

U nastavku kateheze, Kardinal je kazao da kršćanski sakramenti traže suradnju, te da je kršćanska ženidba zvanje – Bog daje inicijativu, ali ne djeluje bez našeg prihvaćanja i suradnje.

Svjestan prilika kada bračni suživot postane težak, praktički čak i nemoguć, Kardinal je podsjetio da Crkva u takvim slučajevima dopušta tjelesnu rastavu i prekid zajedničkog stanovanja, ali da takvi supružnici ne prestaju biti muž i žena pred Bogom i nisu slobodni za sklapanje novih veza. Dakako, ukoliko sumnjaju u valjanost svoje crkvene ženidbe, slobodni su je ispitati u kanonskom procesu.

Na kraju svoje kateheze, kardinal Bozanić pozvao je vjernike na dostojnu pripremu za Uskrs, ali na molitvu za zagovor blaženom i uskoro svetom Ivanu Pavlu II.

Kateheza je zaključena pitanjima na temelju kojih je u župnim zajednicama nastavljena rasprava, kao i u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu gdje su Kardinalovoj katehezi prisustvovali predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća Novozagrebačkog, Jastrebarskog i Svetonedeljskog dekanata.

Iduća Kardinalova kateheza za odrasle održat će se u utorak, 6. svibnja na temu: „Marija, Majka obitelji i Majka Crkve“.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije