Advent u Grazu

INTERAKTIVNA KARTA ZA ISTRAŽIVANJE I SNALAŽENJE PO GRAZU

Basilica Mariatrost
Botanički vrt Sveučilišta Karl-Franzen

ALTSTADT (STARI GRAD)

Takozvana Stadtkrone (“Kruna grada”) Graza sastoji se od važnih zgrada kao što su katedrala, burg, staro sveučilište i današnje sjemenište (bivši isusovački kolegij) te kupola Mauzoleja koja također vizualno kruni grad.

Katedrala (Grazer Dom)

Poznata i kao Grazerkathedrale, predstavlja jednu od najvažnijih sakralnih građevina u Grazu. Impozantna katedrala smještena je u samom srcu starog dijela grada i ima bogatu povijest koja seže unatrag gotovo 500 godina. Katedrala je izgrađena 1438. na mjestu župne crkve koja se prvi put spominje u ispravi 1174. godine i posvećena je sv. Egidiju.

Izgrađena je u gotičkom stilu, ali je tijekom vremena pretrpjela brojne izmjene i nadogradnje. Impresivan barokni fasadni dio, koji je dodan tijekom 17. stoljeća, dodatno je obogatio njezin izgled. Unutrašnjost Grazer Doma oduzima dah svojom raskošnom dekoracijom, visokim svodovima i brojnim oltarima. Posebno se izdvaja glavni oltar, izrađen od crnog mramora, te orgulje koje su među najvećim u Austriji. Freske na vanjskoj fasadi su s vremenom uglavnom uništene, no jedna je ipak sačuvana, ona koja obilježava pošast kuge s kraja 15. stoljeća. S obzirom na to da se smatralo da je kuga Božja kazna, freska prikazuje molbu za oprostom i pomirbu -“Gottesplagenbild”, nadahnjujuća relikvija veličanstvenog gotičkog fresko slikarstva, i danas je u izvrsnom stanju.

Crkva je poznata i po jednom drugom umjetničkom djelu – ‘Raspinjanje’ Konrada Laiba, koje se smatra jednim od najboljih kasno-gotičkih slika zemalja njemačkoga govornog područja.

Unutar katedrale nalazi se mnoštvo crkvenog i općeg povijesnog blaga.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/cathedral_shg_1448

DE https://graz-dom.graz-seckau.at/pfarre/6112/derdom

Mauzolej cara Ferdinanda II. (Mausoleum Kaiser Ferdinands II.)

Godine 1614. Ferdinand je svom talijanskom dvorskom slikaru i arhitektu naručio da podigne mauzolej i susjednu crkvu sv. Katarine uz današnju katedralu. Trebala je postati jedna od najvažnijih građevina ranog 17. stoljeća u Austriji. Ovalna kupola iznad grobne kapele bila je prva takve vrste izgrađena izvan Italije. Fasada Svete Katarine komponirana je bogatim detaljima i dočarava okus vremena na pragu renesanse i baroka. Kao zabatni kip, sveta Katarina Aleksandrijska gleda na nekadašnji isusovački kolegij nasuprot, gdje je 1585. godine osnovano Sveučilište u Grazu. Uostalom, sveta Katarina se štuje kao zaštitnica sveučilišta.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/mausoleum_shg_1468

DE https://graz-dom.graz-seckau.at/pfarre/6112/mausoleum

Bogoslovija

Svojom linearnom arhitekturom jasno pokazuje svoju namjenu. U prostranom unutarnjem dvorištu osjeća se prisutnost povijesti i razumljivo je zašto je zgrada nakon raspada isusovačkog reda u potpunosti korištena u obrazovne svrhe – u njoj su bile škola, vojarna, pa čak i zatvor. Danas ponovno služi Katoličkoj crkvi, a unutarnje dvorište ponekad ugošćuje kazališna i koncertna događanja u Grazu.

U drugoj polovici 16. stoljeća Štajerska je bila uglavnom protestantska. Katolički princ, nadvojvoda Karlo II., oslanjao se na potporu plemića u borbi protiv Turaka Osmanlija što je podrazumijevlo vjersku toleranciju. Kad su plemići osnovali protestantsku školu, Karlo je bio prisiljen poduzeti protumjere barem na polju obrazovanja. Godine 1572. pozvao je u Isusovački red u Grazu koji je odmah preuzeo nastavu i započeo izgradnju učilišta i 1585. osnovano Isusovačko sveučilište. Godine 1600. nadvojvoda Ferdinand protjerao je protestantske građane. Isusovci su 200 godina kontrolirali vjerski i obrazovni život u Grazu.

Sve do 19. stoljeća fakultet, koji je podigao Vinzenz de Verda, bio je povezan s Isusovačkom crkvom, današnjom katedralom. Dok se dvorište od 1300 m² odlikuje izvornim renesansnim stilom, interijer krasi barokni dragulj. Na primjer, takozvano Prunkstiege (veliko stubište) – prilično usko, izvorno skromno stubište koje je bilo raskošno ukrašeno štukaturama i slikama s banderolima iz 1712.

Zgrada uz sjemenište je Staro sveučilište. Otvorio ju je 1609. godine nadvojvoda Ferdinand (kasnije car Ferdinand II.). Grbovi Ferdinanda i njegove supruge Bavarke još uvijek krase zgradu. U prizemlju su bile predavaonice, iznad njih aula i kazalište koje je pod caricom Marijom Terezijom pretvoreno u golemu knjižnicu u rokoko stilu.

U zgradi nekadašnjeg Isusovačkog kolegija, utvrdi katolicizma, 1792. godine održana je prva protestantska služba u Grazu nakon donošenja Edikta o toleranciji.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/priests-seminary_shg_1476

DE https://priesterseminar.graz-seckau.at/einrichtung/94

Burg & dvostruke spiralne stepenice

Burg u Grazu, službeno sjedište regionalne vlade, pravi je dragulj. Stoljeća rekonstrukcije iznjedrila su zanimljive elemente gotike, renesanse i bidermajera. Posebno je upečatljivo dvostruko spiralno stubište, koje djeluje gotovo kao optička varka. Ovo “stubište pomirenja” sastoji se od dviju suprotnih spiralnih stepenica, koje se na svakom katu nakratko stapaju, razdvajaju i zatim ponovno spajaju.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/burg-double-spiral-staircase_shg_1444

Grazer Stadtkern

Umjetnički par – Anne & Peter Knoll – obilježili su geografsko središtu Graza skulpturom koštice breskve

KARTA

DE https://www.graz.at/cms/beitrag/10267704/7776101/Der_Mittelpunkt_von_Graz.html#

Palača Saurau

Muškarac s bradom, turbanom i bodežom prijeteći gleda dolje. Dobro poznati Turčin pod krovom krasi jednu od najljepših zgrada u gradu.

Ako nije zatvoreno – u šetnji Grazom uvijek vrijedi posjetiti Palais Saurau. Sa svojim baroknim, bogato ukrašenim vratima od kovanog željeza, renesansnim arkadama u dvorištu i raskošno ukrašenim hodnicima na prvom katu, palača vas poziva da uronite u povijest obitelji Saurau.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/palais-saurau_shg_1474

CRKVA SV. PAVLA Stiegenkirche Graz

Najstarija župna crkva u Grazu prvi put spominje se u povijesnom dokumentu 1343. godine. Poznata uglavnom kao crkva za studente, nalazi se u povijesnom središtu Graza blizu južne strane Schlossberga, skrivena iza teških zidina nekadašnjeg augustinskog samostana.

KARTA

DE https://www.katholische-kirche-steiermark.at/goto/instvisitenkarte/1491/Rektorat_an_der_Stiegenkirche_in_Graz

Dvorište njemačkog viteškog reda

Gotičko arkadno dvorište “Hof des Deutschen Ritterordens” U cijelosti je popločeno “Murnockerlom”, kako u Grazu nazivaju kaldrmu izglađenu rijekom Murom, koja je korištena kao materijal za popločavanje ulica i dvorišta.

Kameni portal s križem reda na nadgrobnoj ploči potječe iz prve četvrtine 16. stoljeća

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/hof-des-deutschen-ritterordens-courtyard_shg_6955

Pekarnica Hofbäckerei Edegger-Tax

Prekrasna drvena fasada – okrunjena pozlaćenim dvoglavim orlom. Pekarnica se prvi put spominje 1569. godine. 1787. Mathias Tax kupio je pekaru, a 1880. Franz Tax III premjestio ju je na sadašnju lokaciju i napravio od nje prestižnu pekarnicu. Tijekom posjeta cara Franje Josipa Grazu 1883. pekara je opskrbljivala kraljevski dvor. Zbog kvalitete svojih proizvoda pekara je 1888. godine dobila carski i kraljevski nalog za imenovanje. Izrezbareni drveni portal trgovine izradio je stolar Anton Irschik iz Graza 1896. Asortiman proizvoda uključuje tradicionalne pekarske proizvode poput “Sissi-Busserl” i “Kaiserzwieback” keksa.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/hofbackerei-edegger-tax_shg_6959

DE https://www.hofbaeckerei.at/

Glockenspiel

Kipovi djevojke i momka odjevenih u tradicionalne nošnje tri puta dnevno (11, 15 i 18 sati) gore u zabatu zgrade na trgu Glockenspielplatz vrte se u krug. Mehanizam s 24 zvona svira tri različite melodije.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/glockenspiel_shg_1454

Staza jaslica – KRIPPEN WEG – Stempfergasse

počinje kod ledenih jaslica u dvorištu Landhausa i vodi kroz Stempfergasse

slijedite stazu u izlozima duž Stempfergasse, gdje su različiti setovi jaslica popraćeni kontemplativnim tekstovima božićna drvca i crveni tepih nižu se duž staze.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/advent/en/events-at-christmas/graz-nativity-trail-stempfergasse_evt_2366

Župna crkva Predragocjene krvi

Zanimljiva povijest, koja se ogleda u aspektima koji potječu iz različitih epoha uključujući gotičko, barokno i moderno doba.

Bilo je to 1440. godine kada je car Fridrik III dao podići malu kapelicu Tijelova Kristova u nekadašnjoj židovskoj četvrti Graza. Dominikanci, kojima je kapelu predao Fridrik, dogradili su trobrodnu kasnogotičku crkvu s dugim, uskim korom. Gotička arhitektura i nekadašnji klaustar na jugu s djelomično očuvanim rebrastim svodom i danas podsjećaju na dominikansko razdoblje u povijesti građevine. Ali i sami dominikanci morali su napustiti svoj samostan. Godine 1585. crkva je postala općinska župna crkva po nalogu nadvojvode Karla II. Nekadašnja župna crkva, današnja katedrala, predana je isusovcima.

Raskošni barokni oltari u 19. stoljeću zamijenjeni su neogotičkim. Sačuvana je, međutim, barokna kapela Ivana Nepomuka. Podigao ju je Josef Hueber na ovalnom tlocrtu, a danas sadrži bivšu oltarnu sliku glavnog oltara “Mariae Himmelfahrt” (Marijinog uznesenja) koja se pripisuje venecijanskom slikaru Tintorettu.

Eksplozija bombe u Drugom svjetskom ratu uništila je, između ostalog, gotičke vitraje u svetištu. Albert Birkle, umjetnik iz Salzburga, dobio je zadatak da izradi nove. Pretežno prikazuju Muku, ali i Uskrsnuće Isusa Krista. Novi vitraji Alberta Birklea dospjeli su na naslovnice pedesetih godina. Što je izazvalo pometnju? Lica Hitlera i Mussolinija u prozorima. Ali Birkle, čija su se djela u nacističko doba smatrala “degeneriranom umjetnošću”, prikazuje dvojicu diktatora rame uz rame s Kristovim mučiteljima.

Orgulje župne crkve među najboljima su u Štajerskoj. Izgradila ih je 1970. godine tvrtka Rieger iz Vorarlberga. Orgulje možete čuti kako sviraju na službama, na orguljaškim koncertima i ljeti kao “Mittagsklänge” (zvuci u podne) pozivajući na stanku u gradskoj vrevi.

Da se vratimo na kulu: ono što se čini tako čvrstim samo je drveni krovni tornjić, bogato ukrašen štukaturama i prekrasna bakrena kupola. Privlačan pogled u Herrengasse dizajnirao je Joseph Stengg i izgrađen oko 1780.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/parish-church_shg_1486

DE http://www.stadtpfarrkirche-graz.at/_lccms_/_00038/Home.htm?VER=121221121213&LANG=std&MID=39

Landhaus

Unutarnje dvorište Landhaus

Glavna fasada zgrade atraktivna je, ali unutarnje dvoriše zgrade pokrajinske vlade s arkadama na tri kata remek je djelo talijanske renesanse. Godine 1557. talijanski arhitekt Domenico dell’Allio počeo je graditi prestižnu zgradu koja podsjeća na venecijanski palazzo. Ljeti cvijeće ukrašava veličanstvene arkade, a u adventu proslavljene ledene jaslice pronalaze savršeno okruženje. Između toga, održavaju se koncerti, kazalište i razne vrste svečanosti. U dvorištu se nalazi i brončana fontana.

Interijer Landhausa krasi barokni namještaj. Landstube (dvorana za sjednice) ističe se po štukaturama stropa Johanna Angela Formentinija s plastičnim figurama i grbovima, te po porculanskim pećima okrunjenim heraldičkim životinjama – austrijskim orlom i štajerskom panterom. U Viteškoj dvorani, složeni strop od štukature prikazuje znakove zodijaka. Ne zaboravljamo ladanjsku kapelu sagrađenu 1630/31. Nakon protjerivanja protestantskih staleža 1629. godine, njegov crno-zlatni oltar u jezuitskom stilu, oltarna slika Uznesenja Djevice te dva kipa svete Katarine i svete Barbare simboliziraju obnovu katoličanstva u Landhausu.

Od 1588. takozvane “Rumortafeln” (glasne ploče) pričvršćene uz ulaze u Landhaus zabranjuju ljudima u zgradi tutnjavu, vađenje mača, bodeža ili noža, prepucavanje i borbu. Neka radije budu ponizni u svojim riječima i djelima, inače će biti strogo kažnjeni. Kako se ta pravila tamo mogu pročitati i danas, po njima se sigurno ponašaju zastupnici pokrajinskog parlamenta koji zasjedaju u zgradi.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/landhaus-courtyard_shg_1466

Ledene jaslice (Eiskrippe) – Unutarnje dvorište Landhaus

Ledena skulptura napravljena od oko 35 tona kristalno čistog leda.

Skuluptura, svjetlo i prekrasno okruženje dvorišta zajedno stvaraju čarobnu atmosferu. To je tradicionalna značajka Adventa u Grazu, koja se svake godine iščekuje s velikim uzbuđenjem.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/advent/en/events-at-christmas/the-ice-nativity-scene_evt_2360

​Webcam: https://player.video.wowza.com/hosted/ry4bltlh/player.html

Oslikana kuća Herzogshof – Herrengasse 3

Na pročelju zgrade Herzoghof u središtu Graza susreću se grčki i rimski bogovi. Zgrada je prvi put oslikana još 1600. godine. Barokni slikar Johann Mayer 1742. godine nanosi “božanstvene” freske, od kada je poznata kao “oslikana kuća”.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/painted-house-herzogshof_shg_1452

Glavni trg (Hauptplatz)

Centar je gradskog života i okružuje ga niz impresivnih baroknih i renesansnih zgrada. Svaka od ovih zgrada ima svoju posebnu arhitektonsku i kulturnu vrijednost što je i danas podsjetnik da je ovo bio carski grad i sjedište Frederika III.

Trgom dominira Gradska vijećnica (Rathaus) iz 19. stoljeća te fontana. Fontana, projektirana prema bogatom ikonografskom programu Josefa Pönningera, otvorena je 1878. godine, u čijem uzdignutom središtu stoji središnji lik nadvojvode Ivana (1782.-1859.) i predstavlja četiri rijeke: Muru, Dravu, Enns i Sann. Korozija i golublji izmet uzrokovali su velika oštećenja na spomeniku pa je morala doživjeti temeljnu obnovu.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/hauptplatz-town-hall_shg_1456

Adventski kalendar – Hauptplatz – pali se u 16:30

prekrasno pročelje gradske vijećnice pretvoreno je u veliki, osvijetljeni adventski kalendar

EN https://www.graztourismus.at/advent/en/events-at-christmas/advent-calendar_evt_2364

Župa Uznesenja i Franjevački samostan – otvorena do 18 sati

Franjevački samostan u Grazu je najstariji samostan u gradu Grazu. Već 1239. postoje izvještaji o Maloj braći u Grazu. Sredinom 15. stoljeća franjevci opservanti (‘reformirana manja braća’) došli su u Graz.Samostan je osnovan na strateški važnom mjestu: na gradskom zidu u blizini mosta. Prvotna crkva nije imala toranj. Budući da je barokni namještaj crkve uklonjen u 19. stoljeću, gotička arhitektura uvelike dominira danas. U prostoru kora nalaze se suvremeni vitraji Franza Felfera (1962.) i s. Basilia Gürth OSB (1982.), metalno raspelo Aleksandra Silverija (1957.) i barokna Maria Immaculata na bočnom zidu. Neogotički bočni oltari (Oltar rane na ramenu i oltar Marijine zaštite) imaju barokne slike milosti. Antonijeva kapela sa svojim baroknim namještajem odvojena je rešetkom od kovanog željeza od unutrašnjosti crkve kojom dominira gotika.

KARTA

DE http://www.franziskaner-graz.at/kloster/

Muzej suvremene umjetnosti (Kunsthau)

„Prijateljski izvanzemaljac“, kako ga često zovu zbog njegove nekonvencionalne vanjštine. Plava zgrada koja se ističe svojom neobičnom i futurističkom arhitekturom, nalazi se na desnoj obali Mure, sagrađena je 2003. godine kada je Graz bio Europska prijestolnica kulture.

Zgrada ima ovalni oblik i prekrivaju je 1.288 perforiranih panela od akrilnog stakla, koja omogućuju prodiranje prirodnog svjetla te stvaranje dramatičnih svjetlosnih efektata. Noću, zgrada postaje posebno atraktivna kada se osvjetljava raznobojnim LED svjetlima.

Muzej je dočekan s priličnom dozom skepticizma, što je u potpunosti razumljivo s obzirom na njegovu poziciju i izgled među baroknim zgradama Graza. Ipak, na tom mjestu je već bila jedna neobična građevina – ‘Željezna kuću’ (Eisernes Haus), jednu od prvih zgrada od lijevanog željeza u Europi, na koju se muzej naslanja.

Kunsthaus Graz nema stalni postav već se održavaju raznolike izložbe suvremene umjetnosti koje se često mijenjaju.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/kunsthaus-graz_shg_1462

DE https://www.museum-joanneum.at/en/kunsthaus-graz

Otok na Muri (Murinsel)

Izgrađen je 2003. godine kada je Graz bio prijestolnica kulture, a ujedno je i most između dvije obale. Danas je savršeni spoj grada s rijekom na kojem možete popiti kavu, pojesti finu hranu, ali i uživati u koncertima i predstavama tijekom ljeta.

Čelična konstrukcija napravljena je u obliku poluotvorene školjke, a zapravo se radi o brodu učvršćenom sidrima te dodatno mostovima koji ga povezuju s obje obale Mure. Na otočiću se nalaze pozornica i kafić, u kojem možete uživati u pogledu prema Schloßbergu ili Kunsthausu.

Otok je imao privremenu namjenu, pa je nakon slavljeničke 2003. godine trebao biti prodan, ali su ga građani toliko zavoljeli da je odlučeno da ga se ostavi usidrenog tamo gdje je. Danas se u njemu nalazi kafić i suvenirnica.

KARTA

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/island-in-the-mur_shg_1470

EN/DE https://murinselgraz.at/en/

SCHLOSSBERG

Ostale zanimljivosti na Schlossbergu su vrtovi, muzej, veliki zdenac, kineski paviljon, turska česma, bedem s kolibom za topove, zvonik – Liesl, spomenik lava Hackera, biskupski stolac i dr.

DE https://www.stadt-graz.at/sehenswuerdigkeiten/schlossberg-graz.htmlVeliku cisternu

UHRTURM – satna kula

Najpoznatija znamenitost Graza i spektakularni panoramski pogledom na Graz i okolicu. Toranj se na tom mjestu spominje još u 13. stoljeću, a sadašnji oblik dobio je u 16. stoljeću.

Kazaljke na satu postavljene su tako da velika kazaljka pokazuje sate, a mala kazaljka pokazuje minute. U njemu se nalaze tri zvona. Najstarije, još iz 13. stoljeća, otkucava sate. Drugo je u prošlosti upozoravalo na požare, dok je treće zvonilo tijekom smaknuća, a kasnije i za upozoravanje skitnica na napuštanje grada, radi zaključavanja.GLOCKENTURM (zvonik)

KARTA

SCHLOSSBERGBAHN – Kaiser-Franz-Josef-Kai 38 – Restaurant Schlossberg

Vozi svakih 15 minuta i češće, ako je gužva.

Od 1894. vozi gore-dolje po svojim tračnicama uz nagib od 61 %. Vožnja traje oko 1,5 minutu. Ima stakleni krov pa pruža prekrasan pogled na grad.

kartakarta po satu24 satna kartaUspon i silazak iza 17 satiKombinirana ulaznica Schloßberg*
odrasli3,00 €6,40 €5,90 €4,30 €
djeca 6-14 god1,50 €3,20 €3,10 €3,10 €
mladi 15-18 god1,90 €4,00 €3,70 €
roditelji **1,90 €4,00 €3,70 €
djeca do 6 godina – besplatno
* 1 vožnja uspinjačom i 1 vožnja liftom, bez vremenskog ograničenja
** za roditelje u sklopu obiteljskog popusta

Početna stanica prema gore – Schloßbergplatz
KARTA
Početna stanica prema dolje – Uhrturm-Café Aiola
KARTA

SCHLOSSBERGLIFT – Schloßbergplatz – Uhrturm-Café Aiola Upstairs

U 30 sekundi do Uhrturma (tornja sa satom) – brz i udoban uspon. Lift je postavljen u samoj jezgri brda pa tijekom vožnje staklene kabine lifta nude jasan pogled na osvijetljeno okno lifta obrubljeno stijenama, pogled na planinu iznutra i nebo iznad.

Dva vrlo važna događaja za Graz zaslužna su za izgradnju lifta: pokrajinska izložba 2000. godine i proglašenje Graza prijestolnicom kulture 2003. godine. Troškovi projekta izgradnje dva lifta iznosili su 4,1 milijun eura.

Cijena jedne vožnja: odrasli 2,20 eur / 1,60 eur djeca 6-14 god / djeca do 6 godina besplatno

Početna stanica prema gore – Kaiser-Franz-Josef-Kai 38
KARTA
Početna stanica prema dolje – kod restorana Schlossberg
KARTA

Crkva Marije Pomoćnice – Mariahilf

Župna i hodočasnička crkva jedna je od najljepših i povijesno umjetnički najvažnijih sakralnih građevina u gradu. Sagradio ju je 1611. godine talijanski slikar Giovanni Pietro de Pomis. Od njega potječe i čudotvorna slika na velikom oltaru. Otada su bezbrojni ljudi – muškarci i žene, djeca i mladi – dolazili ovamo izraziti svoje patnje, brige, sumnje, ali i nade i radosti i povjeriti ih zagovoru Majke Božje Marije. Neka natpis iznad velikog oltara kao Zaziv Blaženoj Majci Mariji i ubuduće bude molitva mnogih ljudi: ‘Virgo Fidelis Maria SVCVRRE – Vjerna Djevice Marijo, priteci nam u pomoć’. “

KARTA

DE https://graz-mariahilf.graz-seckau.at/

DODATNI SADRŽAJI

Zimski svijet (Graz Winter Welt) – Jahngasse 3 – KARTA

klizalište na otvorenom na 2.500 m²

https://grazerwinterwelt.at/tickets/

Oružarnica (Landeszeughaus)  – Herrengasse 16 – KARTA

Najvažnija povijesna zbirka oružja na svijetu. Oklopi i oružje srednjovjekovnih ratnika, povijesno okruženje i veliki broj kolekcionarskih predmeta. Nevjerojatnih 32.000 eksponata raspoređenih na četiri kata

https://www.museum-joanneum.at/en/styrian-armoury

Fairytale Expres / Bajkoviti vlak – Schloßbergpl. 1 – KARTA

bajkoviti vlak koji vozi kroz planinu omiljenih dječjih priča, polasci svakih 30 min i puni sat, vožnja traje 30 min i nije moguće ranije izaći iz vlaka

za djecu stariju od 4 godine, imajte na umu da su tijekom vožnje dijelovi tunela mračni te bi se neka (čak i starija) djeca mogla prestrašiti

odrasli 10,50 € / Djeca (ispod 14 godina) 8,00 € /Obitelj (2 odrasle osobe + 2 djece)33,00€ Svako dodatno dijete (ispod 14 godina) 6,80€

https://www.grazermaerchenbahn.at/en/

TRAMVAJ KROZ CENTAR GRADA

Besplatna vožnja tramvajem kroz centar Graza između Hauptplatz i Jakominiplatz sa međustanicama npr. Schlossbergplatz ili Kunsthaus.

linije 1 i 7: između Südtiroler Platz i Kaiser-Josef-Platz

linija 3: između Schlossbergplatza i Dietrichsteinplatza

linija 4: između Südtiroler Platz i Finanzamt

linija 5: između Schlossbergplatza i Finanzamta

linija 6: između Südtiroler Platz i Dietrichsteinplatz

linija 23: između Dietrichsteinplatz i Jakominiplatz

nije potrebna posebna karta

svaka tramvajska stanica u slobodnoj zoni označena je naljepnicom

“ Altstadtbim gratis I free ” (Starogradski tramvaj)

ADVENTSKI TRAMVAJ

okićeni starinski tramvaj

između Jakominiplatz, Hauptplatz i Südtiroler Platz

nema karte, dobrovoljni prilog se daje

vožnja traje oko 15 min u jednom smjeru

ADVENTSKI VLAK

vozi od 11 sati

zabavni vlak vozi kroz središte Graza i prolazi između božićnih sajmova

polazna stanica: sajam na Hauptplatzu

karta: 3,00 € odrasli / 2,00 € djeca

Prilaz Gjure Deželića 64