Botanički vrt Sveučilišta Karl-Franzen

Egzotični arhitektonski dizajn staklenika Botaničkog vrta s četiri kraka nalikuje velikoj, egzotičnoj životinji. Botanički staklenički vrtovi leže između secesijskih palača u jednoj od najljepših četvrti u Grazu. Spajaju egzotičnu floru iz četiriju različitih klimatskih zona i vrhunsku arhitekturu Graza, bez premca.

Organizirani su posebni predbožićni obilasci svih adventskih vikenda kroz osvijetljene izložbene staklenike. Atmosfera večernje ture kroz staklenike s božićnim biljkama, mirisima, voćem i začinima.

Sponzoriranje biljaka je jedan od oblika prikupljanja donacija i financiranja vrta. Ulaznica je dobrovoljni prilog, a ulaz psima nije dopušten. Staklenici su javno dostupni kao “showhouse” i ne koriste ih samo znanstvenici.

Stari staklenik s početka 20. stoljeća nije zamijenjen novim. Još uvijek stoji u botaničkom vrtu u dobrom susjedstvu s novim staklenicima koji su od svog otvaranja 1995. godine privukli brojne novinare svjetskih arhitektonskih časopisa. Orijentacija i struktura staklenika omogućavaju propusnost svjetla od 98 %. Najviša vrijednost do sada postignuta na međunarodnoj razini, zahvaljujući blago zakrivljenim elementima od akrilnog stakla s dvostrukom stijenkom uokvirenom minimalno laganom strukturom. Dovodne cijevi nisu vidljive jer su djelomično integrirane u konstrukciju.

Unutra se repliciraju četiri klimatske zone, s temperaturama u rasponu od 8°C do 24°C i vlagom od 50% do 80%. Tropska ili topla kuća, na primjer, sadrži tropske biljke, orhideje i mangrove. U hladnoj se može naći mediteranska vegetacija s citrusima, eukaliptus i sl. U umjerenoj kući raste vegetacija Južne Amerike i Australije, a u sukulentnoj kući kaktusi i druge biljke koje vole sušu. Drveni mostovi i prijelazi vode posjetitelje kroz četiri različita podneblja. Temperatura se prvo regulira toplovodnim sustavom grijanja integriranim u strukturu aluminijske cijevi, a zatim rashladnim sustavom koji povremeno raspršuje finu maglicu kapljica vode, što trenutno snižava temperaturu u staklenicima za 5°C.

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/botanical-garden_shg_1441

DE https://garten.uni-graz.at/de/

Prilaz Gjure Deželića 64