Basilika Mariatrost

Hodočasnička crkva i bazilika s dvostrukim tornjem nalazi se na vrhu brda na istočnom rubu Graza. Zaobljeno barokno pročelje i dva golema tornja flankirana krilima samostana u kojemu su – s prekidima – do 1996. godine živjeli redovnici. Župa Mariatrost nalazi se na periferiji Graza i još uvijek ima ruralni karakter.

Putovati s nadom… i stići u Mariatrost. Smještena na brdu Purberg u Grazu, ova je bazilika jedno od najpoznatijih hodočasničkih odredišta u Štajerskoj. Mnogi hodočasnici iz cijele Europe okupljaju se ovdje kako bi se popeli uz 216 stepenica do bazilike koja se veličanstveno uzdiže prema nebu. Svetište Djevice Marije u srcu ove crkve u baroknom stilu te prekrasne freske i impresivna propovjedaonica očaravaju. Godine 1714. red svetog Pavla zadužio je (najvjerojatnije) arhitekte Andreasa i Johanna Georga Stengga da podignu crkvu.

Kroz lanternu u kupoli danje svjetlo ulazi u crkvu i osvjetljava glavni oltar s kasnogotičkom Bogorodicom. Haljina je barokna. Kao i sam oltar. Sivi mramor vadio se odmah na Purbergu. Mramorne bočne oltare s impresivnom intarzijom darovale su štajerske plemićke obitelji.

Unutrašnjost posebno karakteriziraju freske koje su naslikali Lukas von Schram i Johann Baptist Scheidt. Slave Djevicu Mariju, također kao “pomoćnicu na putu pobjede”. Što je podcrtano scenom bitke kod Lepanta u kojoj su poraženi Turci.

Dragulj crkvenog namještaja je propovjedaonica. Izradio ga je Veit Königer 1779. godine. Kip na najvišem položaju na baldahinu simbolizira vjeru. Ekspresivne figure posežu za njim tražeći pomoć u križu. Nada sa sidrom i milosrđe sa srcem predstavljenim na samoj propovjedaonici zaokružuju tri kršćanske kreposti.

Godine 1999. papa Ivan Pavao II. hodočasničku crkvu Mariatrostu uzdignuo je u status bazilike.

Arhiv pokazuje da je ovdje bila crkvica (12. stoljeće) posvećena Sv. Križu i ovamo su dolazili hodočasnici u Sv. Zemlju. Prema legendi, u crkvi je bio križ u kojem je bilo drvo s Isusova križa. Turci su nadirući uništili crkvicu i križ (oko 1480.).

Jedna od legendi pak kaže: Johannu Maximilianu von Wilferstorffu, koji je posjedovao dvorac na Purbergu, redovnici opatije Rein darovali su mu gotičku, očito ne baš dragocjenu Gospu, za svoju kapelu. Kad je plemićeva kći oboljela od teške bolesti, počela se moliti Gospi za ozdravljenje. Njezine su molitve bile uslišane, a vijest o čudu proširila se munjevito. Mariatrost postaje svetište koje privlači hodočasnike koji traže utjehu i pomoć čak i iz Mađarske i Hrvatske. Pa kakve veze ima što Johann Maximilian von Wilferstorff navodno uopće nije imao kćer.

EN https://www.graztourismus.at/en/sightseeing-culture/sights/mariatrost-basilica_shg_1438

DE https://mariatrost.graz-seckau.at/

Prilaz Gjure Deželića 64