24 sata za Gospodina, Župa sv. Blaža

24 sata za Gospodina

24 sata za Gospodina

Zagrebačka nadbiskupija i župa sv. Blaža pridružili su se pokorničkom događaju “24 sata za Gospodina”, inicijativi Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, priređujući s petka na subotu (28. i 29. ožujka) cjelonoćno klanjanje i ispovijed. Župljani, brojne zajednice mladih te redovnice iz Druže Naše Gospe i misionarke ljubavi izmjenjivali su se u molitvi i pjesmi na slavlju praštanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom tijekom dvanaest sati, a deset svećenika iz grada Zagreba, zajedno s domaćim župnikom mons. Zvonimirom Sekeljem i vikarom Tomislavom Hačkom, bilo je na raspolaganju za ispovijed.

Tim je molitvenim događajem zagrebačka župa sv. Blaža, biskupa i mučenika započela obilježavanje stote obljetnice postojanja, a znakovit je datum 28. ožujka, jer je toga dana 1915. godina blagoslovljena novosagrađena crkva, a na slavlju je bio tadašnji dubrovački biskup dr. Josip Marčelić koji je donio relikvijar s moćima sveca.

Tako su se dvije nakane – molitva za posvećenje župe i međunarodna inicijativa spojile u jedno veliko, svečano slavlje prožeto molitvama, vapajima i zahvalama. Tijekom noći posebno su bile aktivne skupine mladih, uz domaćine na klanjanju su se pridružili mladi iz Studentskog katoličkog centra, zbor mladih „Hilarus” te iz molitvene inicijative “40 dana za život”. Osim molitve za župnu zajednicu, molilo se i za duhovni rast župe i cijele nadbiskupije, za nova duhovna zvanja, nerođenu i bolesnu djecu, siromašne te za mir u svijetu.

Program je započeo križnim putem te misom, nakon koje je izloženo Presveto. Prva tri sata u molitvi su se izmjenjivale župne zajednice, a Povečerje, Jutarnju, molitvu za nerođene u ponoć te Krunicu Božanskog milosrđa koju su zapjevali mladi – bile su zajedničke točke. Misnim slavljem i prinosom kutije s preko dvjesto molitava koje su vjernici tijekom noći ispisivali tijekom klanjanja i ispovijedi završilo je prvo cjelonoćno klanjanje u zagrebačkoj župi. (IKA)