Župnikova čestitka za božićne blagdane

Bozicm

Dragi župljani!
Zanimljivo je kako vrijeme brzo leti i nosi nas prema završetku našega zemaljskog postojanja prema punini života.
Redaju se božićni dani kao prekrasna uspomena i poticaj na Onoga koji ovu prolaznost čini svježom, jer se novorođenim Kraljem stvarno događa sigurnost da život ima smisla baš zato što nam On daje naslutiti da sve ima svoj završetak u konačnoj dorečenosti.
Božić nam daje naslutiti da bogatstvo života daje čistoća naše nutrine koju taj mali Isus, a veliki Bog, želi ispuniti po vidljivim znakovima po kojima se hoće trajno sa svojim bogatim životom nama darivati. To je taj utjelovljeni Bog koji želi čovjeku pokazati da njegovo učovječenje ima razloga baš zbog ljubavi prema nama i našoj sposobnosti da zbog Božjeg sebedarja budemo povezani s njime kao suživotnici. Tu je naše bogatstvo jer smo s njime sposobniji živjeti sadržajno u svojoj biti, nasićeni u svojoj osobnosti.
U Božiću se bude u nama plemeniti osjećaji prijateljstva, obiteljske i opće ljudske povezanosti. Ta svetkovina budi u nama sve ono što čovjeka čini čovjekom, razumijevanje, dijalog, uvažavanje s pretpostavkom da smo slika Božja, a taj Novorođeni će nam to omogućiti.
S njime se više osjećamo dostojanstvenima, sigurnima, jer znamo kuda nas vodi i u kojoj stvarnosti završava naš život. Ne napušta nas, nego trajno ostaje s nama po otajstvima u kojima struji u nama Njegov život, Njegova prisutnost. To prihvatiti znači radosno živjeti.
Život i ponašanje ozareni takvom stvarnošću stvaraju i materijalni dobitak, jer je tu isključena sebičnost. Pozitivnost, kojoj je temelj utjelovljeni Bog, uvijek stvara uspješnost i zadovoljstvo. Imati to iskustvo, znači reći sa svetim Pavlom: “Znam kome sam povjerovao!” Za takav stil želimo mi svećenici, zajedno s vama, moliti u vašim stanovima. Primajte nas s takvim raspoloženjem.
U ozračju trajne radosti želim vama, zajedno sa župnim vikarom i časnim sestrama, istinsko dobro za Božić i novu 2014. godinu!

Vaš župnik,
mons. Zvonimir Sekelj