Župnikova čestitka za božićne blagdane

Bozicm

Dragi župljani!

Zanimljivo je kako vrijeme brzo leti i nosi nas prema završetku našega zemaljskog postojanja prema punini života. Redaju se božićni blagdani kao prekrasna uspomena i poticaj na Onoga koji ovu prolaznost čini svježom, jer se dolaskom novorođenog Kralja događa sigurnost da život ima smisla baš zato što nam On daje naslutiti da sve ima svoj završetak u konačnoj dorečenosti.
Božić nam daje naslutiti da bogatstvo života daje čistoća naše nutrine koju taj mali Isus, a veliki Bog, želi ispuniti po vidljivim znakovima po kojima se hoće trajno sa svojim bogatim životom nama darivati. To je taj utjelovljeni Bog koji želi čovjeku pokazati da činjenica da je Bog postao čovjek ima razlog baš zbog ljubavi prema nama i našoj sposobnosti da zbog Božjeg sebedarja budemo povezani s njime kao prijatelji, kao suradnici. Tu je naše bogatstvo jer smo s njime sposobniji živjeti sadržajno u svojoj biti, nasićeni u svojoj osobnosti.

U Božiću se bude u nama plemeniti osjećaji prijateljstva, obiteljske i opće ljudske povezanosti. Ta svetkovina budi u nama sve ono što čovjeka čini čovjekom; razumijevanje, dijalog, uvažavanje s pretpostavkom da smo slika Božja, a taj Novorođeni će nam to omogućiti.

S Novorođenim se osjećamo više dostojanstvenima, sigurnima, jer znamo kuda nas vodi i u kojoj stvarnosti završava naš život. Ne napušta nas, nego nas vodi i u kojoj stvarnosti završava naš život. Ne napušta nas, nego trajno ostaje s nama po otajstvima u kojima struji u nama Njegov život, Njegova prisutnost. To prihvatiti znači radosno živjeti.

Život i ponašanje ozareni takvom stvarnošću stvaraju i materijalni dobitak, jer je tu isključena sebičnost. Pozitivnost, kojoj je temelj utjelovljeni Bog, uvijek stvara uspješnost i zadovoljstvo. Imati to iskustvo, znači reći sa svetim Pavlom: Znam kome sam povjerovao! Za takvu vjeru, takvu nadu i takvu ljubav želimo mi svećenici, zajedno s vama, moliti u vašim kućama, stanovima, obiteljima. Primajte nas s takvim raspoloženjem!

U ozračju trajne radosti želim Vama, zajedno sa župnim vikarom Vladimirom i časnim sestrama Naše Gospe, istinsko dobro za Božić i novu, u našoj župi jubilarnu, 2015. godinu!

Vaš župnik
mons. Zvonimir Sekelj