Župa sv. Blaža na hodočašću u Rim o 100. obljetnici postojanja

Sv. Baž, Rim 2015.

Od nedjelje 26. travnja do subote 2. svibnja skupina od 57 hodočasnika iz župe sv. Blaža u Zagrebu hodočastila je u Rim. Hodočašće, koje je organizirano kao zahvala Bogu za stotinu godina postojanja župe, predvodio je župni vikar Vladimir Kerečeni. Nakon hodočasničkog blagoslova u župnoj crkvi prije samog polaska, župnik mons. Zvonimir Sekelj je hodočasnicima poželio blagoslovljen i duhovnim darovima ispunjen boravak »na svetim mjestima koja su svojim svjedočanstvom za Krista obilježili apostolski prvaci Petar i Pavao te mnogi kršćanski mučenici«.

Na putu do Rima hodočasnici su posjetili gradove Asiz i Orvieto. U Asizu su u Bazilici sv. Franje na grobu sv. Franje slavili sv. Misu te posjetili i ostale asiške crkve i znamenitosti. U Orvietu su razgledali naljepšu talijansku gotičku katedralu te se pomolili pred svetim Korporalom koji je, povezan s euharistijskim čudom, natopljen Kristovom krvlju.

U Rimu su u utorak, 28. travnja najprije slavili sv. Misu u kriptama bazilike sv. Petra u Vatikanu, a potom razgledali samu Baziliku te Vatikanske muzeje, te imali vremena za molitvu na grobu sv. Ivana Pavla II. Nakon opće audijencije pape Franje u srijedu 29. travnja, razgledali su najznamenitije rimske trgove i crkve u središtu grada. Dan je završen posjetom hrvatskoj crkvi sv. Jeronima gdje im je o povijesti hrvatske prisutnosti u Vječnom Gradu govorio rektor mons. Jure Bogdan, a sv. Misu je slavio šibenski biskup mons. Ante Ivas. U četvrtak, 30. travnja, prijepodne su posjetili Baziliku Svetog Križa Jeruzalemskog, Baziliku sv. Ivana Lateranskog, Svete Stube i Baziliku Svete Marije Velike gdje su slavili sv. Misu. Poslijepodne su razgledali crkvu sv. Petra u Okovima, Koloseum, Forum Romanum, Kapitolij i crkvu Sv. Marija nebeski žrtvenik. U petak, 1. svibnja, prijepodne su posjetili Baziliku sv. Pavla izvan zidina, gdje je sv. Misu slavio o. Mate Kolak, pavlin koji je na studiju u Rimu. Nakon posjeta trapističkoj Opatiji tri fontane, u svetištu Majke Božje od objave znakovito su tog prvog dana mjeseca svibnja molitvom krunice započeli svibanjske pobožnosti. Svoj hodočasnički put u Vječnom gradu župljani župe sv. Blaža završili su pohodom Kalistovim katakombama.

Hodočasnici su u Zagreb stigli u subotu, 2. svibnja, u prijepodnevnim satima, a pred župnom crkvom ih je dočekao župnik Sekelj te se s njima zadržao u razgovoru o dojmovima i doživljajima koji su ih pratili na putu.