Sedula Mater- novi rimski ured za laike, obitelj i život

 
 Pope-Francis-predictions

Papa Franjo objavio je novi motuproprij Sedula Mater, Brižna majka, kojim je službeno ustanovio novi Dikasterij za laike, obitelj i život. „Crkva, brižna majka, uvijek se tijekom stoljeća skrbila za laike, obitelj i život, očitujući ljubav milosrdnog Spasitelja prema čovječanstvu“ – stoji na početku teksta.

„Pomno razmotrivši sve stvari, Našom apostolskom ovlašću utemeljujemo Dikasterij za laike, obitelj i život, kojim će upravljati posebni statuti. Kompetencije i funkcije koje su dosada pripadale Papinskom vijeću za laike i Papinskom vijeću za obitelj bit će prenesene na taj Dikasterij 1. rujna, s definitivnim okončanjem spomenutih papinskih vijeća“ – stoji u novom dokumentu Svetoga Oca. Pročelnikom novog dikasterija imenovan je mons. Kevin Joseph Farrell, dosada biskup Dallasa u Sjedinjenim Državama.

U kratkome dokumentu, papa Franjo ističe kako se u ulozi vrhovnoga svećenika brine da „Dikasteriji Rimske kurije budu prilagođeni situacijama našega vremena i odgovaraju na potrebe opće Crkve“. Osobitu pažnju posvećuje laicima, obitelji i životu, kojima želi „pružiti podršku i pomoć, kako bi bili djelatno svjedočanstvo evanđelja u našem vremenu i izraz Otkupiteljeve dobrote“.

Motuproprij je potpisan prekjučer, 15. kolovoza 2016. godine, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Podsjetimo da je Sveti Otac ranije ove godine odobrio ad experimentum statut novog tijela Rimske kurije i odredio njegove nadležnosti. Dikasterij za laike, obitelj i život, prema statutu ad experimentum, ima ovlasti za promicanje života, apostolata vjernika laika, pitanja pastoralne skrbi obitelji i njezina poslanja prema Božjem naumu, te za skrb i podršku ljudskoga života.

Dikasterijem predsjeda pročelnik, a pomaže mu tajnik, koji može biti laik, te tri laika podtajnika. Podijeljen je u tri odijela: za vjernike laike, za obitelj i za život, a svakim predsjeda jedan podtajnik. Članovi Dikasterija bit će – među ostalim – laici: muškarci i žene, oženjeni i u celibatu. Također ima izravnu svezu s Papinskim institutom Ivan Pavao II. za studiji braka i obitelj, bilo s glavnim sjedištem, bilo s pridruženim ustanovama, u promicanju proučavanja braka, obitelji i života.

Radio Vatikan