Svetom Blažu po zagovor za dobar glas

Na tri se dana produžila ovogodišnja proslava župnog zaštitnika sv. Blaža u istoimenoj crkvi na Deželićevu prilazu, pa su od 2. do 5. veljače brojni vjernici dolazili na obred grličanja, po zagovor za zdravlje grla te se pomoliti pred svečevim moćima koje se čuvaju u srebrnom relikvijaru koji se tih dana izlaže u toj župi. Riječ je o najvećoj proslavi sv. Blaža u sjevernoj Hrvatskoj, pa su mnogi pjevači i govornici te svi oni koji koriste glas hodočastili u Blaževu crkvu u središtu Zagreba.Završno slavlje na Dan života

Završetku obilježavanja Blaževa u nedjelju 5. veljače, na Dan života, na središnjoj misi koju je prevodio kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić nazočio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je u toj prigodi posjetio župu, primio blagoslov grla s dvjema svijećama te pogledao prve hrvatske božićne jaslice koje su nedavno obilježile stotu obljetnicu postojanja.

U propovijedi na misnom slavlju mons. Perčić dotaknuo se i blaževskog blagoslova grla, u kojem se moli za zaštitu od bolesti grla i svakoga drugog zla. »Svi bismo trebali uključiti tu molitvu svakodnevno u svoj život, da iz našeg grla proizlazi lijepa riječ, topla riječ koja će druge ohrabriti, koja će drugima reći: ‘Ne boj se, usprkos poteškoćama života, život je lijep i pozvan si tu ljepotu živjeti i svjedočiti drugima. Neka Krist bude Tvoja snaga i putokaz’«, kazao je u homiliji kancelar Varaždinske biskupije na slavlju na kojem su posebno mjesto imali i Bistrički kuburaši koji su stigli u pratnji općinskog načelnika iz Marije Bistrice Josipa Miličkoga.

Grličanje na središnjem blaževskom slavlju

Na sam spomendan sv. Blaža – u petak 3. veljače – u crkvi su slavljene tri prijepodnevne mise, a glavna je svečanost bila u večernjim satima kada je uz koncelebraciju desetak svećenika središnje misno slavlje predvodio kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije mons. Zvonimir Sekelj. Istaknuo je lik sv. Blaža, zaštitnika župe, koji je bio učeni liječnik, imao je svoje zvanje, ali je svejedno htio postati svećenik i biskup te je zbog svojeg uvjerenja doživio mučeništvo 316. godine. »Mogao se odreći Boga, ali nije htio priznati druge bogove – već je prihvatio Boga koji ima srce i koji ga voli, a to je Isus koji otkriva Boga i sam je Bog, pokazao je kako otkupljuje i miluje. Zato je sv. Blaž i podnio mučeništvo, jer zna da u Isusu sve dobiva, jer zna da služi životu i da će Život dobiti, njegova bit i osobnost će živjeti«, rekao je mons. Sekelj i ispripovjedio zgodu iz Blaževa kada su i životinje prepoznavale njegovu dobrotu te su ga pohodile.

Na početku mise predvoditelja slavlja pozdravio je župljanin Slavko Batur u pratnji supruge te petero djece koji se prisjetio 14-godišnjeg župnikovanja mons. Sekelja u župi sv. Blaža te njegova nastojanja da što više vjernika uključi u život župne zajednice. Na središnjem blaževskom slavlju sudjelovao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a misno slavlje pjevanjem su pratili župni mješoviti zbor te svirka komornog orkestra pod ravnanjem dirigenta Ronalda Brausa.

Duh Straduna u Zagrebu

Sv. Blaž se u Zagrebu, kao i u Dubrovniku, počinje slaviti dan ranije, pa su se tako na Svijećnicu u četvrtak 2. veljače u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža okupili Dubrovčani i Janjevci koji nisu mogli biti na otvorenju Feste sv. Vlaha na Stradunu. Misno je slavlje predvodio dekan Gornjogradskog dekanata fra Martin Jaković, a misa je započela blagoslovom svijeća te procesijom po crkvi, nakon čega je domaći župnik mons. Zlatko Koren prizvao dvije dubrovačke slike – onu s pohoda sv. pape Ivana Pavla II. Dubrovniku i njegova susreta s prvopričesnicima na stubama crkve sv. Vlaha – koje su obilježile ovogodišnju zagrebačku Festu sv. Vlaha.

Pročitana je i poruka štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, a otpjevala se i himna Parcu te podigla zastava sv. Vlaha. Na misnom slavlju uočnice sv. Blaža spomenulo se i Dana posvećenog života, pa su redovnice triju redova – iz Družbe Naše Gospe, misionarke ljubavi te sestare franjevke od Bezgrješne – izrekle zazive u molitvi vjernika, a na kraju misnog slavlja vjernicima su imali priliku primiti blagoslov grla.

Sv. Blaž jedan od trojice zagovornika Gradeca

Župna zajednica sv. Blaža pripremala se za župni blagdan trodnevnom duhovnom pripremom koju je vodio dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.
Inače sv. Blaž je suzaštitnik Zagreba, bio je jedan od tri zagovornika Gradeca. Na njegov se blagdan 3. veljače sazivala gradska uprava, zasjedalo se u vechniczi (domus civitatis), podignutoj na Markovu trgu koja je od srednjeg vijeka ostala na toj adresi. Sve je započinjalo zazivom Duha Svetoga, a svečani skup nastavljao se izdavanjem i pečaćenjem isprava te se izabirao gradski sudac s prisežnicima, imenovali su se novi građani i isticali začasni građani.

Ivan Tašev,
župni medijski suradnik