Sisački Biskup Košić predvodio proslavu Blaževa

Na blagdan sv. Blaža, u srijedu 3. veljače 2021. godine, sisački biskup mons. dr. Vlado Košić predvodio je u župi sv. Blaža u Zagrebu župnu svetkovinu. U svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, dekan Gornjogradskog dekanata preč. Vladimir Kerečeni te domaći svećenici preč. Borna Puškarić i vlč. Anđelko Katanec.

            Na početku homilije, tumačeći odlomak iz knjige Sirahove o „himni zahvalnici“  biskup Košić istaknuo je da ovogodišnja proslava blagdana sv. Blaža jasno pokazuje zadaću koju kršćani imaju pred Bogom, poput izraelskog naroda koji premda stalno spašavan od Gospodina posustaje te se udaljuje od njega. „I nama je Bog darovao predivnu Domovinu, darovao nam je i slobodu i mir, dobre i vrijedne ljude, sve što nam je potrebno da napredujemo i budemo sretni. Pa ipak. Često nismo zadovoljni, često prigovaramo i jadikujem, a onda još dođe Covid-19 pa se zatresu Zagreb i Sisak te imamo još više razloga za nezadovoljstvo i nemir“, rekao je biskup Košić. Sisački biskup naglasio je da su vjernici uvijek i u svim okolnostima pozvani otkriti dar zahvaljivanja, na tragu proroka Siraha koji zbori: „Zahvaljujem imenu tvojem, jer ti si bio zaštitnik i pomoćnik moj i spasio si tijelo moje od propasti, od zamke prijevarna jezika, od usana što laži kuju i pred onima što su okolo mene bio si zaštitnik i pomoćnik moj“ (Sir 51,1-2).

            Govoreći o sv. Blažu biskup Košić rekao je da je i on, premda sveti pastir, imao neprijatelje. „Nije to doista ništa posebno – imati neprijatelje, pa i naš Gospodin bio je progonjen, raspet i ubijen premda je svima činio dobro i sve ljubio. I toliki sveci koje slavimo kao mučenike: i moj sveti Kvirin, biskup sisački i sveti Blaž – koji su bili suvremenici, pa toliki kroz povijest Crkve i našega naroda, blaženi Alojzije Stepinac bio je također progonjen, krivo optužen, osuđen i mučen“, naglasio je mons. Košić. S druge strane nalazi se pitanje kako će na to stanje odgovoriti kršćani, nastavio je biskup Košić istaknuvši važnost da kršćanin nije nikome neprijatelj, da sve ljude ljubi i poštuje, pa i one, i posebno one koji njega ne vole. „To je zahtjev Evanđelja. Gospodin obećava blizinu onima koji trpe, koje muče njihovi neprijatelji koji im o glavi rade“, zaključio je Propovjednik.

            U nastavku homilije mons. Košić rekao je da vjernici u Isusovom pouci apostolima pronalaze snagu i hrabrost kad ih život dovede do kušnji, mržnje pa čak i mučeništva za Isusovo ime. „Isus nam danas govori „Ne bojte se, vrjedniji ste od mnogo vrabaca!“ – koje li utješne riječi. Bog se dakle brine za nas, on nas neće ostaviti i onda kada će se činiti da smo baš ostali sami i bez igdje ikoga. Tada je on najbliži nama! Ta svijest treba probuditi hrabrost u nama, bez obzira na poteškoće i progone“, istaknuo je biskup Košić.

            Osvrćući se na aktualno stanje biskup Košić istaknuo da je fenomen  krize javnog očitovanja svoje pripadnosti Kristu kod vjernika, te da povođenje za svjetovnim pogodnostima, briga za sebe i svoje i čuvanje stečenih pozicija i povlastica ima prioritet. „Nismo svjesni da sve to možemo u jednom času izgubiti. Nedavni potres baš nam jasno i glasno to poručuje: ne pouzdaj se, čovječe, u sebe i u svoju sadašnju sigurnost jer ona nije trajna. „Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje!“ – poručuje nam psalmist (Ps 62,2). A mi često gradimo svoju sigurnost bez Boga, na nekim vlastitim temeljima, koji se međutim mogu u hipu poljuljati i ta sigurnost pada u vodu, pretvara se u posvemašnju nesigurnost i ovisnost o drugima, o vremenu, o reakcijama dubina zemlje“, rekao je sisački Biskup.

            Zaključujući svoju homiliju mons. Košić naglasio je da je proslava svetaca u Katoličkoj crkvi uvijek poziv na obraćenje, na preispitivanje vlastitog života i životnog pravca. „Psalmist vapi: „Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!“ (Ps 139,24) To molimo Gospodina, da se obratimo i trajno obraćamo s puta propasti na put spasenja. Molimo Gospodina da idemo pravim putem, molimo ga za ustrajnost i hrabrost na tom putu! Molimo zagovor svetih, osobito danas svetog Blaža, biskupa i mučenika, da i mi možemo svojim životom svjedočiti svoju pripadnost Kristu i njegovoj Crkvi! Molimo svetog Blaža da nam od Gospodina isprosi zdravlje ne samo grla nego i dobrog glasa, govora vjere i to ne samo riječima nego životom“, istaknuo je na koncu homilije biskup Košić.

            Na kraju euharistijskog slavlja župnik preč. Borna Puškarić zahvalio biskupu Košiću na spremnosti da u danima velikih obaveza nakon potresa koji je pogodio i teško oštetio Sisačku biskupiju predvodi proslavu Blaževa. „Hvala Vam biskupe na dolasku. Htjeli smo da osjetite blizinu naše župe, koja se zajedno sa tolikim župama naše Zagrebačke nadbiskupije, uključila u prikupljanje pomoći vašoj biskupiji. Odmah smo se stavili na raspolaganja Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kao sabirno mjesto za prikupljanje pomoći, a sada Vam želimo uručiti i novčanu donaciju za potrebe Vaše stradale biskupije“, rekao je preč. Puškarić zahvalivši svim župljanima i štovateljima sv. Blaža koji su se nesebično uključili svojim darovima. Župnik Borna zaključio je svoj govor zahvalom župnim suradnicima koji su se velikodušno uključili u organizaciju ovogodišnjeg Blaževa koje će ostati zapamćeno po izvanrednim okolnostima u kojima se to omiljeno slavlje u centru Zagreba proslavilo.