Prvićko ljeto mladih Blaževaca u znaku Godine milosrđa

Prvić 2015

Već tradicionalno, devetu godinu zaredom, mladi župe sv. Blaža ljetuju na otoku Prviću. Životopisni otok u šibenskom arhipelagu bio je od 2. do 8. kolovoza privremeni dom dvadesetak mladih. Domaći župnik don Božo Škember i ove se godine pokazao kao pažljiv domaćin. Kako je sam istaknuo, kroz ovih devet godina, s radošću je promatrao kako mladi župe sv. Blaža odrastaju te kako rastu u vjeri. Svojim je životnim svjedočanstvom potaknuo mlade da budu hrabri svjedoci Isusa Krista i Crkve.

Prvić 2015

Mladi su na otok stigli u pratnji župnog vikara, vlč. Vladimira Kerečenija, koji je u zajedništvu s animatorima mladih pripremio program ovogodišnjeg ljetovanja. Program je bio prožet duhovnim i društvenim aktivnostima, ali je bilo dovoljno vremena za odmor i igru. Svakog dana u prijepodnevnim satima, održavala se kateheza na određenu temu koju su pripremali i vodili animatori mladih. Ovogodišnje kateheze bile su prožete temom milosrđa, posebno zbog nadolazeće Godine milosrđa koju je najavio papa Franjo. Kroz prispodobu o milosrdnom ocu, život sv. Faustine Kowalske i sv. Ivana Pavla II te pobožnost Milosrdnom Isusu mladi su pokušali zajedno razmišljati o Božjem milosrđu te kako ga konkretizirati u našoj svakodnevici.

Prvić 2015

Tijekom tjedan dana ovog ljetovanja posebno su upečatljiva bila svakodnevna misna slavlja koja su animirali mladi te cjelodnevna šutnja četvrtkom koja je završila euharistijskim klanjanjem. Posebno je dojmljiva bila proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koju su mladi župe sv. Blaža uzveličali pjesmom na mjesnom groblju za sve poginule ali i sudjelovanjem u tradicionalnom điru brodicama oko Prvića. Dojmovi su mnogobrojni ali svakako treba istaknuti osjećaj zajedništva i radosti koja se mogla iščitati na svim licima. Ohrabreni i osnaženi svjedočanstvom vjere, mladi Blaževci vratiti su se svojim obitelji – dajući dva obećanja: da će biti svjedoci Božjeg milosrđa i da će se dogodine vratiti na Prvić. Tako neka bude!

 

Doria Podvorec
župna medijska suradnica