Proslava župnoga zaštitnika svetoga Blaža

Gorski

Svečano euharistijsko slavlje o svetkovini sv. Blaža 3. veljače u istoimenoj zagrebačkoj župi predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u koncelebraciji s domaćim župnikom mons. Zvonimirom Sekeljom, zamjenikom generalnog tajnika HBK mons. Fabijanom Svalinom, rektorom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željkom Tanjićem, rektorom svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatkom Korenom te još dvadesetak svećenika, uglavnom župnika zagrebačkih župa.

Riječ dobrodošlice biskupu Gorskom, koji je svojevremeno obnašao župničku službu u toj župi izrekli su predstavnici mladih. Izrazili su radost skorašnjega ponovnog susreta s biskupom Gorskim u Dubrovniku na Susretu hrvatske katoličke mladeži. Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup Gorski podsjetio je kako je prije sedamdeset godina na blagdan sv. Blaža misu predvodio Alojzije Stepinac. “Neka nas i večeras prati svojom zaštitom i blizinom u euharistiji”, rekao je biskup. U homiliji biskup je istaknuo kako je sv. Blaž propovijedajući i živeći evanđelje u poganskom svijetu izjavio “Ispovijedam Krista i ne mogu se klanjati krivim bogovima”. Vjeran Bogu, umro je kao mučenik-svjedok, rekao je propovjednik te podsjetio kako otpor svijeta prema Kristu nije nestao s progonima u Rimsku Carstvu. U tom kontekstu posvijestio je kako je cijela povijest Crkve obilježena svjedočenjem i stradanjima Isusovih vjernika, što je potkrijepio brojkom da je protekle godine u svijetu ubijeno oko 70.000 kršćana. No, uputio je na Isusove riječi “Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga, koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu”.

Na tom tragu podsjetio je da je u velikom projektu Crkve, novoj evangelizaciji, upravo svjedočenje kršćanskog života postavljeno kao jedan od bitnih uvjeta prenošenja evanđelja. “Danas se ponovno suočavamo s teškoćama inkulturacije evanđelja. Nekada su kršćani prihvaćali poganske vanjske okvire, a sadržaj punili evanđeoskim vrijednostima. Na taj je način evanđelje lakše ulazilo u poganski svijet. Danas se događa suprotni proces. Ateizam i poganstvo preuzimaju vanjske forme kršćanstva, a pune ih nevjerom i poganstvom-prazninom”, upozorio je biskup Gorski te podsjetio kako su najbolji primjer za to najljepši blagdani: Božić, Uskrs, kao i najljepša slavlja krštenje, potvrda, vjenčanje. Mnogi ih traže i slave zbog okvira kršćanstva, ali sadržaji su sve manje kršćanski, ustvrdio je, te podsjetio na riječi pape Franje koji ističe kako kršćanstvo ne poznaje samo jedan jezik kulture. Ono može i mora živjeti u svim kulturama. U tom kontekstu propovjednik je uputio na pobudnicu “Radost evanđelja” u kojoj papa Franjo govori o načelima po kojima “kao vjernici trebamo djelovati i izgrađivati Crkvu, ali i suvremeno društvo pravednosti, bratstva i mira”.

“Stoga poslušajmo poruke pape Franje: Ne dopustimo da nam se ukrade nada, a to je Isus Krist kojemu se i danas niječe božanska, spasiteljska moć; ne dopustimo da nam se uzme zajedništvo u ovom individualiziranom svijetu, a to su naše obitelji, naše župne zajednice, naša prijateljstva; ne dopustimo da nam se ukrade evanđelje miješajući ga s porukama drugih religija, u sinkretizmu u kojem je sve jednako vrijedno, ili pak u prihvaćanju samo onoga što godi tijelu; ne dopustimo da nam se ukrade ideal bratske ljubavi svodeći ljude samo na potrošače materijalnih dobara ili socijalno-ideoloških konstrukcija”, istaknuo je biskup Gorski, te posvijestio da “imamo posla i u tome nismo sami”. To je potkrijepio riječima Siraha “Bog je zaštitnik i pomoćnik moj”. Na tom putu uputio je na primjer i zagovor sv. Blaža, da poput njega možemo reći “Ispovijedam Krista i ne mogu se klanjati krivim bogovima”.

Na kraju mise riječ zahvale uputio je župnik mons. Sekelj, a biskup je vjernike još jednom ohrabrio na njihovu kršćanskom putu, jer “lijepo je biti na Božjoj strani, imati čistu savjest, činiti dobra djela, moći se pogledati u ogledalo bez srama, pogledati u svoju prošlost bez straha”. Nakon mise uslijedio je tradicionalni blagoslov grla.

Na misi je pjevao mješoviti župni zbor koji je pod ravnanjem Ronalda Brausa, uz pratnju Komornog orkestra i orguljašicu prof. Evu Košir izveo Schubertovu misu u G-duru. (IKA)