SHKM Dubrovnik, mladi župe sv. Blaža

Mladi župe sv. Blaža na susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku

SHKM Dubrovnik, mladi župe sv. Blaža

Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku na kojem se okupilo više od 35.000 mladih iz Hrvatske i svijeta protekao je veličanstveno i dostojanstveno. Unatoč teškim vremenskim uvjetima mladi su Grad ispunili radošću, veseljem i zajedništvom u vjeri.  Susret je započeo jučer svečanim otvorenjem u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika obraćanjem dubrovačkog biskupa Mate Uzinića:

“Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobrodošli!” Podizanjem barjaka SHKM-a i izvedbom himne “Na slobodu pozvani” Susret je službeno otvoren.

Dubrovačkim ulicama orila se pjesma i ples mladih okupljenih na duhovno zabavnim programima koji su se odvijali istovremeno na 17 lokacija u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika. Uslijedila je procesija s križem Susreta uz desetak tisuća mladih hodočasnika iz dubrovačke katedrale prema Gruškoj luci, gdje se u 17.00 sati održalo središnje euharistijsko slavlje, na istom mjestu na kojem je prije 11 godina euharistijsko slavlje predvodio Papa Ivan Pavao II, veliki prijatelj mladih.

Svečanu svetu misu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju apostolskog nuncija, 15 biskupa i 500 svećenika. U svečanom i radosnom ozračju mladi su s posebnom pozornošću slušali vrlo emotivnu  propovijed dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.

“Na slobodu pozvani” – geslo je dubrovačkog susreta o kojem je više puta u svojoj propovijedi mons. Uzinić progovorio.

“Bog nas nije stvorio kao robove, On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. On nas ljubi neovisno o tome kakvi smo, i uvijek nas iznova oslobađa. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, ali uvijek nudi sebe. On vas je oslobodio i darovao vam slobodu za dobro, iskoristite je” – poručio je biskup okupljenima.

Pozvao je mlade da na svijet i na Crkvu ne gledaju kao na nešto tuđe, već da prepoznaju svoju ulogu aktivnih članova društva i Crkve, dok je biskupe i svećenike pozvao da širom otvore vrata laičkom angažmanu mladih.

“Pozvani ste biti odgovorni članovi svog društva, onako kako je Krist to učinio” – naglasio je dubrovački biskup uz poruku mladima: ‘Hrabro!’
Na kraju svečanog misnog slavlja mladi su oduševljenim poklicima pozdravili najavu Vukovara kao mjesta slijedećeg SHKM-a 2017. godine.

Susret se nastavio bogatim večernjim festivalskim programom na Stradunu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika. Nekoliko tisuća mladih uživalo je u pjesmama bendova hrvatske duhovne scene poput Zakon neba, VIS Veritas, VIS Pax, Božje ovčice, Mihaela Klaića, Ivana Perića & DJ Pekyja, Slyric 33, te Hrvatskog nadzemlja i posebnih izvedbi
dubrovačkih animatora SHKMa 2014. Stradun je na svakom koraku odisao radošću, veseljem, pjesmom, plesom i nezaboravnom atmosferom, koju
samo mladi mogu prirediti.

Dubrovački susret imao je posebnu čast odvijati se na dan proglašenja svetim počasnog građanina Dubrovnika i osnivača Svjetskih susreta mladih, Ivana Pavla II, čije relikvije, pristigle u Dubrovnik u sklopu Susreta, trajno ostaju u katedralnoj riznici. Stoga je cijeli Susret, a posebno sinoćnji festival na Stradunu obilježen Ivanom Pavlom II čija je pjesma ‘Krist jednom stade na žalu’ u izvedbi poznate hrvatske glazbenice Marije Husar Rimac i benda Zakon neba, naznačila trenutak u kojem su mladi u zrak pustili 500 balona s led lampicama kao znak molitve upućene Ivanu Pavlu II. Istovremeno, točno u ponoć, pripadnici GSS-a na Zvoniku su spustili stratu s prikazom dvojice papa koji su danas u Rimu proglašeni svetima.

Drugog dana Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, u nedjelju 27. travnja, na nedjelju Božjega milosrđa, mladi sudionici SHKM-a sudjelovali su na nedjeljnim misama u župama u kojima su prethodnu noć kod obitelji, u dvoranama ili školama, prespavali ili na zajedničkim većim prostorima gdje su se okupili mladi iz više župa.

Misu ispred dubrovačke katedrale za mlade goste i domaćine iz katedralne župe i župe sv. Andrije predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je uvodno napomenuo kako je ovo dan kada Katolička Crkva proglašava svetim svoja dva velika sina, papu Ivana XXIII. i papu Ivana Pavla II., počasnoga građanina Dubrovnika.

Biskup je u propovijedi istaknuo tri stvari u kojima prepoznajemo Krista Uskrslog kao osloboditelja, a onda i svoju dužnost biti navjestitelji njegova oslobođenja onima kojima su poslani. Najveći problem slobode je strah, kazao je biskup, pa su i Isusovi učenici nakon uskrsnuća bili prestrašeni. Pozvao je mlade da dopuste uskrslom Kristu da ih oslobodi od svih njihovih strahova, ma koji to bili.
U slici Tome koji ne vjeruje i učenika koji vjeruju, biskup je progovorio o tome zašto netko vjeruje, a drugi ne vjeruju. Vjeruju oni kojima je dana milost da vjeruju, ali kako Bog nikog ne prisiljava, čovjek sam u slobodi treba na milost odgovoriti. Postoje i oni, a danas je veliki broj takvih, rekao je biskup Uzinić, koji su imali milost, dali svoj odgovor, družili se s Isusom, primili sakramente, a onda im se dogodilo nešto što ih je udaljilo od Gospodina. To nešto je ono što se bilo dogodilo i Tomi, udaljili su se od zajednice i lutali okolo sami. Sami sa svojim strahovima, nisu više bili u zajednici na nedjeljnim euharistijama. Ako prestanete dolaziti na misu, vaša sudbina je Tomina sudbina, premda ste ga bili susreli u jednom periodu života, poručio je biskup mladima. Onima koji razmišljaju o duhovnom pozivu, a takvih je oko 15% prema rezultatima ankete, biskup je ohrabrio da se odazovu. Svima je poželio da u svoje župe ponesu mir koji su doživjeli na SHKM-u u Dubrovniku.
Biskup se s mladima također u tišini pomolio i za jednog nestalog mladića, kao i nedavno nestalog mladića s Korčule, kako bi ih se što prije pronašlo kao i za sve ostale nestale.

Nakon mise katedralni župnik dr. don Stanko Lasić pozvao je predstavnike pojedinih župa da kratko predstave svoju skupinu, a prigodom predstavljanje pojedine župe su radosnom pjesmom pozdravile okupljene. Trg ispred katedrale bio je prepun razdragane mladosti od kojih je veći dio nosio majice različitih boja SHKM-a u Dubrovniku koje su ova dva dana davale dodatno šarenilo susretu.

Danas je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misu u župi sv. Križa u Gružu, na istom mjestu gdje je dan ranije bilo središnje slavlje SHKM-a, na povijesnom mjestu Papine mise u Dubrovniku.
U homiliji nadbiskup Puljić je, govoreći o apostolu Tomi, podsjetio i na druga evanđeoska mjesta gdje se on spominje, te ustvrdio kako se iz toga vidi da je Toma odan i iskren Isusov učenik, spreman poći s njime i u smrt, osoba koja kaže ono što osjeća.
“Zahvalni smo Tomi što je pokazao svoju radoznalost, što je priznao da ne zna kamo to Isus ide, te imao hrabrosti pitati ga. Ostala bi nam, naime, nejasna temeljna spoznaja da je Krist naš Put, Istina i Život”, rekao je nadbiskup te nastavio:

“Toma je čovjek koji traži, ispituje, muči se, provjerava sumnja i traga. Ali, kad je upoznao i iskusio Isusovu dobrotu i strpljivost, onda prihvaća potpuno, bez pridržaja, svim bićem svojim, svim umom i srcem svojim.”

Nadbiskup Puljić podsjetio je mlade i na riječi Ivana Pavla II., koji je upravo proglašen svetim u Vatikanu, a koje je izgovorio kad je bio u Dubrovniku: “Dugo sam vremena želio posjetiti Dubrovnik. Ta se moja želja danas ispunila. Blagoslivljam vaše obitelji i mlade kojima velim: Hrabro. Blagoslivljam djecu i bolesnike! Neka Bog blagoslovi rodno mjesto nove blaženice, grad Dubrovnik i cijelu Hrvatsku!” Te riječi su uklesane u kamenu i postavljene na zvonik gruške crkve, u blizini njegovoga kipa. Osvrnuo se i na sinoćnje euharistijsko slavlje SHKM-a i riječi himne susreta, i poručio mladima da budu i ostanu “uzdanica svetog Ivana Pavla II. i nada Crkve, društva i našega naroda”.
Propovijed je završio riječima: “Ne bojte se poteškoća, kušnja i životnih izazova, jer Krist vas poziva, podržava i potiče da budete njegovo svjetlo u ovome svijetu. Nemojte proigrati njegovo povjerenje. On vas voli i raduje se svakom vašem uspjehu i pobjedi. Budite mu vjerni i postojani u onome što ste primili. Budite zahvalni za sve što ste naslijedili. I budite ponosni na svoje hrvatske i katoličke korijene.” (IKA)