Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima: najtežih oblika nasilja nad ženama

Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima: najtežih oblika nasilja nad ženama

 Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima: najtežih oblika nasilja nad ženama

U Vatikanu je, u Papinskoj akademiji znanosti (Casina Pio IV.) je 15. i 16. studenoga 2014. održan prvi međunarodni simpozij mladih s temom Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima: najtežih oblika nasilja nad ženama.

Sveti Otac Franjo je želio ovom inicijativom dati podršku radu i zalaganju svima koji nastoje pomoći žrtvama, kao i samim žrtvama te se informirati o tome što mladi mogu i što čine kako bi pomogli u suzbijanju trgovanja ljudima. Cilj je ovog simpozija bio osvijestiti najučinkovitije načine suzbijanja trgovanja ljudima, posebice mlađoj populaciji i osvijestiti potrebu za preventivnim djelovanjem.

Dvodnevni su simpozij organizirali Papinska akademija znanosti, Global Freedom Network te argentinska organizacija Vinculos En Red. Na simpoziju je sudjelovalo više od 70 izlagača i promatrača iz SAD-a, Kanade, Malezije, Brazila, Meksika, Bolivije, Argentine, Ekvadora, Zelenortske Republike, Gane, Kenije, Nigerije, Kambodže, Tajvana, Indije, Slovačke, Švedske, Velike Britanije, Irske, Poljske, Hrvatske, Španjolske, Rumunjske, Italije, Grčke, Mađarske, i Francuske.

Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima: najtežih oblika nasilja nad ženama

Jedna je od izlagačica bila i s. Stanka Oršolić iz Hrvatske, kao članica RENATE organizacije (Religious Networking Against Trafficking and Explotation). Njezino je izlaganje bilo na temu Rehabilitacija žrtava trgovanja ljudima s duhovne točke gledišta, a nastalo je na temelju prošlogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama trgovanja ljudima i volontiranja u organizaciji The Medaille Trust u Londonu.

Izlagači su se dotakli gorućih pitanja problematike trgovanja ljudima, poglavito prostitucije, postojećih raspravâ u pojedinim zemljama, legislative, poteškoća, uzroka trgovanja ljudima, žrtava, procesa oporavka, životnih priča pojedinih žrtava, a nekoliko je žrtava trgovanja ljudima osobno posvjedočilo svoju životnu kalvariju.

Kako mladi uvijek donose svježu perspektivu, nove ideje i inicijative, tako su i na ovom simpoziju predložili nekoliko konstruktivnih i konkretnih koraka koje treba poduzeti u prevenciji i suzbijanju trgovanja ljudima. Simpozij je po prvi put organiziran sa svrhom globalnog povezivanja mladih i njihovih organizacija, razmjene iskustava, pomaganja te umrežavanja radi suradnje na sljedećim projektima i inicijativama.

U nedjelju je popodne Sveti Otac posjetio sudionice i sudionike simpozija, istaknuvši da je naše vrijeme ono vrijeme u kojem se ljudska bića tretiraju kao stvari koje se bacaju. Naglasio je važnost vraćanja dostojanstva svakom ljudskom biću jer smo svi u Božjim očima vrijedni. Sveti Otac je izrazio svoje zadovoljstvo gledajući mlade koji su se obvezali pomagati drugima dragovoljno riskirajući svoj život i ulažući svoje sposobnosti i vrijeme na dobrobit drugih. U borbi protiv trgovanja ljudima važna je suradnja i posvećenje, a Sveti Otac je to je slikovito opisao procesom nastanka sendviča, citirajući tako Luisa Landriscinu.

Po završetku simpozija mladi su sastavili, potpisali i predali Prvu međunarodnu deklaraciju mladih protiv prostitucije i trgovanja ljudima Svetom Ocu te tako digli svoj glas kao aktivni branitelji i promicatelji zaštite osnovnih ljudskih prava osudivši sustav koji omogućava svaki oblik ropstva. Neki su od potpisnika Deklaracije i sami bili žrtvama trgovanja ljudima.

Deklaracija ističe što bi države i pojedinci trebali učiniti kako bi pomogli žrtvama i doprinijeli suzbijanju trgovanja ljudima. Potaknuti riječima Svetog Oca, izrečenim na svjetskom danu mladih, održanom u Rio de Janeiru, borili su se za različite socijalne i političke promjene krenuvši od postavke da su svi ljudi jednaki i slobodni te da se trebaju ujediniti u spašavanju i osnaživanju žrtava trgovanja ljudima i drugih oblika ropstva kako bi im vratili njihova temeljna ljudska prava.

s. Stanka Oršolić

 PRIPREMA-PLAKAT-drugi