Koncertom “Zasvijetli!” pružena pomoć dječaku oboljelom od karcinoma

zasvijetli2

Pjesmama Brucea Springsteena, Tracy Chapman, Phila Collinsa, te pjesmama domaćih autora mladi iz zbora “Esprit” iz zagrebačke župe sv. Blaža humanitarnim koncertom “Zasvijetli!” pomogli su dječaku Nini, koji se već godinama bori s karcinomom.

Mladi iz zagrebačke župe sv. Blaža u predvečerje prve nedjelje došašća svojom su pjesmom i dobrim djelom upalili svjetiljku koja je mnoge posjetitelje njihovoga koncerta “Zasvijetli!” inspirirala da i sami otvore svoja srca za djela milosrđa i osjetljivost prema bližnjemu.

U punoj dvorani bivše zagrebačke Kinoteke uz crkvu sv. Blaža zbor mladih “Esprit”, koji djeluje već trinaestu godinu za redom, održao je dobrotvorni koncert pod nazivom “Zasvijetli!” za obitelj dječaka oboljelog od karcinoma. Tradicionalne božićne koncerte, koje je zbor “Esprit” inače održavao posljednjih godina zamijenili su jesenski dobrotvorni koncerti, kojima su uz sudjelovanje svoje široke publike već pomogli mnogim udrugama i ustanovama u potrebi. Ove godine dobro djelo mladi i njihovi slušatelji učinili su za obitelj dječaka Nine, koji se od svoje treće godine bori s karcinomom. Hrabri devetogodišnjak zajedno je sa svojom obitelji stigao na koncert “Zasvijetli!” i već na početku i sam “zasvijetlio” svojim širokim osmjehom pozdravivši skromno publiku, koja je njegovu hrabrost i vedrinu nagradila glasnim pljeskom.

“Esprit” je otvorio koncert pjesmom “To sam ja”, himnom udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Ljubav na djelu”.
“U pogledu gdje ljubav sja, i duga nadu oboja… U bojama tvog osmijeha, prepoznajem te: ti si ja, jer svi smo dio istog sna.”, stihovi su koji su na početku koncerta uveli publiku u smisao događanja: pomoći dječaku Nini i njegovoj mnogobrojnoj obitelji, koja gotovo svakodnevno putuje iz Brežana Lekeničkih u zagrebačku Klaićevu bolnicu zbog liječenja.

U kratkim pauzama između pomno uvježbanih pjesama uz brojne zanimljive glazbene obrade voditeljice zbora “Esprit” Zrinke Ane Prosoli, publika je mogla vidjeti isječke iz nekoliko filmova kao što su Quo Vadis i Gospodar prstenova. Filmski isječci tematski su pratili pjesme i iz njih se dala iščitati inspirativna poruka dobra, nade i ljubavi: “Svi smo stvoreni da svijetlimo kao djeca. To svjetlo ne tinja samo u nekima, ono je u svima. I dok naša luč svijetli, nesvjesno dopuštamo drugima da čine to isto. Oslobađamo se vlastita straha, a naša nazočnost oslobađa druge.”

Trinaest izvedenih pjesama također su izabrane tako da su mogle potaknuti snažnu adventsku nadu u to da djela ljubavi mogu i trebaju nadvladati poteškoće te da se zajedničkim zalaganjem oko dobra može pomoći bližnjima u potrebi i ostvariti snažno zajedništvo među ljudima. Da to nije samo nedostižni ideal potvrdila je majka oboljelog dječaka Nine, koja se zajedno s njim i svojom kćerkom obratila publici riječima zahvalnosti. Vidno dirnuta majka Zlatica izrazila je svoje iznenađenje zbog posjećenosti koncerta te spomenula i poteškoće koje kao obitelj doživljavaju zbog nedostatka financija i nemogućnosti zaposlenja te zahvalila na svakoj pomoći. Također je zahvalila udrugama “Ljubav na djelu” i “Krugovi” na neumornoj potpori. Mikrofon je na trenutak preuzeo i  Nino i poručio “Hvala vam svima što ste došli!”

Publika je uživala u obradama pjesama koje potpisuju Tracy Chapman, Phil Collins, Bruce Springsteen i R. Kelly, a i u domaćim pjesmama među kojima su se istaknule pjesme “Utjeha” Ivane i Marije Husar i “Tišina” Sandra Bastiančića. Dobrovoljnim prilozima prikupljanima na ulasku i izlasku s koncerta za obitelj Zec prikupljeno je 10 000 kuna, čime su se potvrdile riječi župnika župe sv. Blaža mons. Zvonimira Sekelja: “Ja ovdje osjećam život. A život životom čini altruizam i ljubav koja uprisutnjuje i stvara. Na takvu ljubav smo svi pozvani!”

“Esprit” se izborom pjesama pokazao kao osvježenje na duhovnoj glazbenoj sceni, a altruizmom pokazao ljepotu pomaganja te tako prikladno otvorio vrijeme došašća. “Dobro, kvaliteta, cjelovitost, istina: zahvaljujem mladima što su se odlučili za to.”, zaključio je mons. Sekelj.

Ana Dagelić/Laudato