Kateheze za odrasle

Kateheza za odrasle

Obitelj Crkva u malom

„Obitelj Crkva u malom“ bila je tema četvrte kateheze zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, održane u utorak 4. ožujka u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, koju su vjernici izravno putem interneta pratili u župama Nadbiskupije.

Govoreći o obitelji i Crkvi kao dvjema međusobno usko povezanim stvarnostima, kardinal Bozanić naglasio je da i Crkva i obitelj svoj identitet otkrivaju polazeći od Boga. Pojasnio je da se samu Crkvu ne može razumjeti bez Boga, „stoga i oni koji na Crkvu gledaju izvana, nikako je ne mogu pravo shvatiti i razumjeti“.

U nastavku kateheze, Kardinal je podsjetio da upravo kršćanski bračni drugovi, u svjetlu objave u Isusu Kristu, spoznaju uzvišenost svojega bračnog poziva. „Njihov je bračni život mjesto uprisutnjenja božanskog trojstvenog života i ljubavi, na čiju su sliku stvoreni. Velika je to i duboka istina, zapravo stvarnost“, rekao je Kardinal.

Istaknuo je da se u bračnom i obiteljskom životu ostvaruje ne samo kršćanski nego i crkveni život, te da je obiteljski dom prva škola života. Osvrnuvši se u nastavku kateheze na one osobe koje nisu u braku, Kardinal je kazao da su vrata velike obitelji, Crkve, svima otvorena. „(…) Jer Crkva je svima dom i obitelj, a sve kršćanske obitelji trebaju uvijek biti otvorene za potrebe drugih, posebno onih koji su umorni i opterećeni.“

Crkvi je potrebno obiteljsko ozračje, smatra Kardinal, te dodaje da se to najviše treba očitovati u našim župama u kojima se treba što više doživljavati i živjeti obiteljska blizina, neposrednost, zajedništvo, briga za druge, posebno one u potrebi.

„Za bračni par, za obitelj, vrijedi na poseban način ono što je Isus rekao: ‘Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima’ (Mt 18, 20)“, napomenuo je.
Postavljajući pitanja o obilježjima obitelji kao Crkve u malom i što obitelj treba imati da bi bila kućna Crkva, Kardinal je rekao da se u njoj čita Sveto pismo, zajedno moli, slavi nedjelja kao dan Gospodnji.

„Zajednička molitva nije zapovijed, nego potreba, ona je hrana obiteljskog zajedništva. Ona obitelj dovodi pred Boga“, naglasio je, te zaključio da naše kršćanske obitelji u svojim kućama trebaju imati znakove svoje vjere istaknute na vidljivom i časnom mjestu svojega doma.

Katehezu je završio pitanjima na temelju kojih je u župnim zajednicama nastavljena rasprava, kao i u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu gdje su Kardinalovoj katehezi prisustvovali predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća Kustošijskog, Zlatarsko-belečkog i Resničkog dekanata.  Iduća Kardinalova kateheza za odrasle održat će se u utorak, 8.travnja na temu: „Zašto je kršćanska ženidba nerazrješiva?“.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije