Hodočašće župe sv. Blaža u Poljsku

Povodom izvanrednog jubileja Godine milosrđa, u organizaciji zagrebačke župe sv. Blaža, od subote 30. travnja do subote 7. svibnja, pedesetak hodočasnika iz više zagrebačkih župa hodočastilo je u Poljsku, zemlju odakle je prije 85 godina po sv. Faustini Kowalskoj krenula u svijet poruka Milosrdnog Isusa.Hodočašće je duhovno vodio župni vikar Vladimir Kerečeni, a pridružio mu se i župnik župe Krista Kralja u Domaslovcu Branimir Budinski sa nekoliko svojih župljana. Tijekom boravka u Poljskoj hodočasnici su posjetili mnoga mjesta i svetišta vezana uz život i djelovanje sv. Ivana Pavla II., a bili su smješteni u više redovničkih ustanova i kuća za duhovne vježbe i susrete.U nedjelju 1. svibnja u mjestu Licheń Stary posjetili su najveće poljsko marijansko svetište u kojem se Presvetu Djevicu časti kao ‘Žalosnu Kraljicu Poljske’. Nakon razgledavanja svetišta i apartmana u kojem je 1999. godine boravio papa Ivan Pavao II., slavili su sv. Misu te molili Križni put na posebnoj i upečatljivoj Kalvariji izgrađenoj od kamenja iz raznih dijelova Poljske, s brojnim „sobicama“ koje prikazuju razna otajstva Isusove muke, smrti i uskrsnuća, te Marijinog usnuća i uznesenja u nebo. U 21 sat su u Svetištu sudjelovali na molitvi krunice i procesiji sa svijećama povodom svečanog početka svibanjskih pobožnosti.

Drugog dana hodočašća posjetili su Niepokalanów, Grad Bezgrješne koji je izgradio i u kojem je živio sv. Maksimilijan Kolbe. Nakon sv. Mise koju je vlč. Budinski predslavio u misnom ruhu i s kaležom koje je koristio sv. Maksimilijan, hodočasnici su počastili Svečeve relikvije i posjetili njegovu ćeliju. U Czestochowi ih je iste večeri dočekao hrvatski svećenik o. Mihovil Filipović, montfortanac, koji više godina djeluje u Poljskoj.

U utorak, 3. svibnja, na blagdan Marije, Kraljice Poljske imali su čast i milost slaviti sv. Misu na hrvatskom jeziku pred čudotvornom slikom Majke Božje Čenstohovske, a sudjelovali su i u večernjoj molitvi Apela u Svetištu.

Nakon potresnog posjeta koncentracijskom logoru u Oświęcimu (Auschwitz), u srijedu 4. svibnja posjetili su Wadowice, rodno mjesto sv. Ivana Pavla II.: u župnoj crkvi su slavili sv. Misu, razgledali muzej u rodnoj kući Ivana Pavla II., posjetili samostan bosonogih karmelićana sa Svetištem sv. Josipa gdje je Karol Wojtyła kao dječak primio svoj prvi škapular, a počastili su se i kremówkama, kolačima dragima Svetom Ocu.

Šesti dan hodočašća posjetili su marijansko svetište u Kalwariji Zebrzidowskoj, kamo je Karol Wojtyla često dolazio kao dječak, svećenik i biskup, a dva puta ga je posjetio i kao papa. U rudniku soli u mjestu Wieliczka zastali su u prekrasnoj bazilici izrađenoj od soli na dubini od oko 130 metara ispod zemlje, u kojoj se nalazi i jedini kip na svijetu sv. Ivana Pavla II. izrađen od soli.

Petak, 6. svibnja hodočasnici su proveli u Krakowu. Prijepodne su na Wawelu razgledali kraljevski dvorac sa katedralom sv. Stanislava i sv. Vaclava, te glavni gradski trg s drugim važnim znamenitostima. Poslijepodne su u Svetištu Milosrdnog Isusa slavili sv. Misu i pomolili se na grobu sv. Faustine Kowalske. Posebnu čast im je toga dana ukazao i krakovski nadbiskup, kard. Stanisław Dziwisz, primivši ih u nadbiskupskom dvoru u posebnu audijenciju.

U četrdesetminutnom susretu govorio im je o svetosti sv. Ivana Pavla II. te o snazi njegove molitve i pouzdanja u Boga. Prisjetio se svojih posjeta Hrvatskoj, a posebno procesije koju je prije četiri godine predvodio u Zagrebu o proslavi Majke Božje od Kamenitih vrata, te izrazio želju u što skoriju kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca.

Posebnu radost mu je ukazao sedmogodišnji Ivan Karol Villa, jedino dijete u skupini, kojega je u više navrata Kardinal pozivao da nešto otpjeva, te je bio ugodno iznenađen kad su mu svi hodočasnici na poljskom otpjevali pjesmu koja se svake večeri pjeva u u Czestochowi – „Maryjo Królowo Polski“ (Marijo, Kraljice Poljske).

Vlč. Kerečeni mu je u ime hodočasnika zahvalio na susretu i predao prigodne darove, među kojima posebno mjesto ima svijeća s likom bl. Alojzija Stepinca za kapelu u nadbiskupskom dvoru, koju su hodočasnici na kraju susreta i posjetili. Posljednjeg dana boravka u Poljskoj, u subotu, 7. svibnja hodočasnici su u Svetištu Ivana Pavla II. u predgrađu Krakova slavili sv. Misu u kapeli s relikvijama njegove krvi, a potom se zadržali u molitvi pred okrvavljenom papinskom haljinom koju je nosio u trenutku atentata. U večernjim satima vratili su se u Zagreb.

Verica Kraš Villa