Kardinalova druga kateheza – “Dar djeteta”

Život-dakle-biraj

Župe Zagrebačke nadbiskupije sinoć su ponovno bile zajedno u Duhu i istim mislima povezane. Održana je još jedna kateheza za odrasle koju je vodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Putem prijenosa uživo župne su zajednice imale priliku čuti Kardinalove riječi i poruke na temu Dar djeteta.
Danas se posebno ističe kako dijete ima prvo mjesto u suvremenom društvu, no istovremeno to isto društvo nema mjesta za djecu, ono ga isključuje. Kardinal je govorio o temama o kojima rijetki otvoreno govore: djeca se sve manje rađaju u našim obiteljima, društvo je sve lošije organizirano da bi prihvatilo djecu, natalitet je u trajnom opadanju. „Na djelu je kultura smrti, koja živi po devizi: sve samo za sebe“, istaknuo je Kardinal.

Ipak, dijete nam otvara nadu, okreće nas prema budućnosti i s djetetom počinje nešto novo. Svako je dijete izvanredni dar Božje ljubavi. Dijete koje se rodilo budi divljenje, radost i zahvalnost u srcu oca i majke. Ono je Božji dar čovjeku te polazeći iz ovih premisa, Kardinal zaključuje kako dijete ne smije biti predmet nečijeg prava. Nitko, pa čak ni supružnici kao takvi, nemaju pravo na dijete kao što imaju pravo na neko sredstvo. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, naglašeno je i to da je dijete osoba s punim ljudskim dostojanstvom i krugom svojih neotuđivih i prava.

Dijete u obitelji na poseban način ulazi u središte ljubavi svojih roditelja te ih vrlo brzo mijenja. Oni zajedno gledaju prema trećemu, svome djetetu koje humanizira svoje roditelje samim svojim postojanjem i prisutnošću. Sasvim sigurno možemo reći kako djeca mijenjaju ne samo svoje roditelje i rodbinu, već ona mijenjaju čitavo društvo, otvaraju ga i čine velikodušnijim.

S druge pak strane, društvo u kojemu ima sve manje djece samo po sebi se zatvara, postaje egoistično, bez nade i bez perspektive. Također, Kardinal je podsjetio i na značenje četvrte Božje zapovijedi. Riječ je o solidarnosti i međusobnom poštivanju, koje jamči ovozemne plodove mira i blagostanja.

Odlomkom iz koncilske konstitucije Radost i nada (br. 50), Kardinal je otvorio niz drugih pitanja o kojima se razgovaralo i u diskusiji koja je uslijedila. Jedno od njih je i pitanje pobačaja, o kojemu se već mnogo govorilo, no ipak kardinalova je želja bila ponovno naglasiti kako je pobačaj djelo smrti, djelo kojim se djetetu u majčinu krilu odriče pravo na život.

Na kraju kateheze, Kardinal je iskoristio priliku te svima zaželio dobru pripremu za Božić te unaprijed čestitao božićne blagdane i zaželio blagoslovljenu novu 2014. godinu. Kateheza je nastavljena pojedinačnom diskusijom u župama.

Na katehezi su sudjelovali predstavnici pastoralnih i ekonomskih vijeća Maksimirsko-trnjanskog, Tuheljsko-pregradskog i Velikogoričko-odranskog dekanata, a sljedeća kateheza za odrasle predviđena je za 4. veljače na temu „Radost života u obitelji“.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije