Božićni kolačići

Božićni kolačići

Prestrašeni smo pred odgovornošću vremena koje je pred nama ponekad toliko da bismo mogli zastati disati. Dobro je zastati. Biti svjestan kako sve što radimo sada ima posljedice daleko u budućnosti. Možda i onda kada nas ne bude.

Vrijeme posljednjih dana Došašća povlašteno je vrijeme za obitelj. Pa ipak potrošimo dragocjeno vrijeme na optrčavanje polica u supermarketima. Svjesno ili nesvjesno tražimo svoje želje, tražimo ono što će nas uveseliti i ispuniti srce radošću. Uostalom, vidjeli smo iz automobila reklamu na kojoj jasno piše: Na našim policama vaše su želje!

Pa ipak, kada s punim rukama kojekakvih vrećica završimo doma, otkrijemo djecu kojoj je dosadno. Završava dio nastavne ili vrtićke godine i oni će biti doma. Nemaju pojma što će sa sobom i svojim slobodnim vremenom. A često ni mi ne znamo što bismo s njima.

Ideja je sasvim stara, a opet tako nova. Uključimo svoju djecu u sva događanja ovih dana. Pecimo kolače zajedno. Uključimo djecu u sve što činimo.

Neće biti lijepi kolači. Koga to brine? Djeca će uprljati kuhinju!? Pa što onda! Bolje neka oni uprljaju kuhinju i neka uživaju doma.

Sve će to predugo trajati! A kamo nam se to žuri? Djeca će ionako prebrzo odrasti. Sad je vrijeme biti uz njih i s njima.

Pokažimo im čaroliju nastanka kolača. Uzmimo vremena za sebe. Igrajmo se. Dozvolimo si uživati. Kada djeca zaspu, čistit ćemo kuhinju. Ostat će nama fotografije, a djeci uspomene.

Na Badnjak kitimo bor. Zajedno. Koja kuglica više ili manje… Nisu napravljene da traju vječno…, neka se i polupa koja. Nema štete. Ionako te kuglice imate već priličan niz godina.

Fotografirajte svoju djecu. Ili još bolje: čuvajte u sjećanju te trenutke kada žele i vole biti doma. Potrudite se i vi biti doma. Ne trčite oko polica trgovina. Lažu vam reklame. Nisu to vaše želje. Ostvarenje vaših želja je biti doma. Tamo gdje vas zagrle musave ruke i gdje je brašno simpatični ukras na licu vašeg djeteta. Tamo gdje se možete smijati zajedno jedni drugima i jedni zbog drugih.

Gledajte kako uspijeva nakon nekoliko pokušaja napraviti dobro zvono ili borić od tijesta. Pohvalite čak i neuspjeli pokušaj. Svejedno će, nakon pečenja, završiti u njihovim ustima koja će veselo mljackati uz onaj poznati mmmmm zvuk zadovoljstva.

Budite zahvalni za čudesna bića koja vas okružuju i zbog čijeg se rođenja radujete više nego zbog ičega što se može kupiti i nabaviti na bilo kojoj polici ikojeg supermarketa ili trgovine.

Veliki Bog koji pokreće Svemir poslao je svoga Sina, malog Božića roditi se u obitelji. Veliki Bog, mali Božić rođen baš u obitelji. Biti Dijete – po tome smo mu slični. Ljubiti ga (kao) dijete – iskaz je to najveće ljubavi prema Njemu.  Budite i vi dijete bez obzira koliko godina imali. Radujte se narodi! Bog je došao među nas kao malo Dijete. Obitelj je ispunjenje njegovih i vaših želja. Budite obitelj!

Vjera i djela