284. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

Bistrica

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 13. rujna 2015. godine svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke prigodom 284. zavjetnog hodočašća vjernikâ grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu.

Pred više desetaka tisuća vjernika uz Kardinala u euharistijskom slavlju su koncelebrirali pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško, biskupski vikar za grad Zagreb mons. Mijo Gorski, biskupski vikar za kulturu mons. Nedjeljko Pintarić,  moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač, zamjenik biskupskog vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, rektor Svetišta mons. Zlatko Koren, dosadašnji predstojnik Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije preč. Ivica Budinšćak te novoimenovani predstojnik vlč. Ivan Valentić i mnogi drugi svećenici i župni vikari župa grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku slavlja sve je hodočasnike pozdravio biskupski vikar za grad Zagreb mons. Mijo Gorski zahvaljujući na daru zajedništva koje se ove godine na poseban način očitovalo kroz velik broj okupljenih hodočasnika unatoć preprekama s kojima su se morali suočiti hodočasnici pješaci na svom putu jer je na dijelu hodočasničkog puta bio organiziran automobilistički reli.

Ovogodišnje hodočašće odvija se pod geslom “Marijo, ne odbij nam molbe u potrebama našim!”, a započelo je u jutarnjim satima u subotu 12. rujna polaskom na put hodočasnika pješaka i mladih hodočasničkim vlakom. Hodočašće završava Zahvalnicom u zagrebačkoj prvostolnici u ponedjeljak 14. rujna s početkom u 19 sati.

Mnogi mladi iz župe su krenuli dan ranije u oganizaciji pastorala mladih. Iz župe sv. Blaž je organizirano krenuo jedan puni autobus, a mnogi župljani su se također uputili samostalno u ovo hodočašće.

FOTO: zg-nadbiskupija.hr/